Odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, multe dintre tinerele cupluri au renunțat la nuntă, din cauza restricțiilor și incertitudinilor legate de posibilitatea organizării acestor evenimente.

Pentru că o lungă perioadă de timp nunțile nu s-au putut organiza deloc, iar la un moment dat acestea se făceau în cadru restrâns (de multe ori fără toți prietenii și rudele mirilor), multe nunți au fost amânate.

Dar restricțiile au fost ridicate complet de către autorități, astfel că anul 2022 pare anul perfect pentru ca cei care nu au reușit să se căsătorească în anii anteriori să o facă acum.

Și pentru că aproape nimeni nu a mai mers la vreo nuntă în ultimii ani, apare întrebarea „câți bani se mai dau în 2022 la o nuntă?”.

Ca până acum, este important să luați în calcul ce relație aveți cu mirii și dacă veniți la eveniment singur(ă) sau însoțit(ă).

Este bine să oferim bani la orice cununie?

În principiu nu este absolut nicio problemă dacă oferim cadou de nuntă sub formă de bani. Cu toate acestea, există unele nunți la care mirii anunță că vor organiza un eveniment fără dar.

De obicei, când are loc un astfel de eveniment, nuntașii aleg să le ofere mirilor cadouri în loc de bani. Astfel de nunți sunt de obicei ceva mai restrânse.

Dacă nu ați fost anunțat despre lipsa darului de la nuntă, oferirea unor sume de bani este în regulă. Banii pot contribui la achiziționarea de către miri a unor produse de care au nevoie sau pot contribui la un fond pentru luna de miere.

Câți bani se dau la o nuntă

Nu există vreo regulă anume pentru banii pe care trebuie să îi oferim la nuntă, dar, de regulă, se recomandă să evităm să oferim mai puțin de 300 de lei de persoană. Regula se aplică oricărei nunți, fie ea mică sau mare.

Regula veche, potrivit căreia darul trebuie să țină cont de valoarea meniului, nu prea se mai aplică, pentru că deja prețurile de la restaurante variază. Dacă în unele zone, meniul este între 120 și 200 de lei, în marile orașe acesta abia începe de la 300 de lei.

Deși nu există o sumă maximă pentru un cadou de nuntă, ar trebui să evitați să oferiți mai puțin de 300 lei (60 euro) de persoană. Și această regulă se aplică oricărei nunți – fie că este vorba despre o nuntă restrânsă sau o nuntă mare, cu peste 200 de persoane. Vechea regulă potrivit căreia darul trebuie să țină cont de valoarea meniului este învechită. Asta pentru că prețul unui meniu la o nuntă depinde de zona geografică în care are loc nunta și de restaurant. Dacă în unele orașe ale țării, meniul variază între 120 lei și 200 lei, în marile orașe, valoarea unui meniu poate începe de la 300 lei.

În medie, majoritatea oaspeților ar trebui să ofere cadou între 75 și 200 de euro de persoană. Potrivit statisticilor, valoarea medie a unui cadou în banii pentru o nuntă în anul 2022 ar fi de 160 euro de persoană. Desigur, în funcție de situația noastră financiară și de relația cu mirii, suma poate fi ajustată. coral