Un român care lucrează în străinătate trimite acasă, în medie, 500 de euro lunar, arată datele TransferGo, companie de transfer internaţional de bani online.

Câţi bani trimit în ţară românii care lucrează în străinătate. Potrivit TransferGo, un român trimite, în medie, acasă 500 euro pe lună, adică aproximativ jumătate din venitul pe care acesta îl câştigă peste hotare.

”Această valoare este una destul de ridicată, având în vedere că venitul unui român care lucrează în Marea Britanie sau Spania, spre exemplu, este de aproximativ 2.000 euro. Practic, suma pe care acesta o trimite în ţară reprezintă un sfert din banii pe care îi câştigă într-o lună, restul fiindu-i necesar pentru a îşi acoperi costurile minime de trai, mai ridicate decât în România”, arată datele companiei, potrivit Agerpres.

Sumele trimise de românii din diaspora în ţară reprezintă 3% din PIB-ul României

Mai mult, conform datelor Băncii Mondiale, valoarea sumelor trimise în România în 2019 este de 7,2 miliarde de dolari, adică 3% din PIB-ul României.

Cu toate acestea, doar 20% dintre români sunt de părere că cei plecaţi în străinătate contribuie la dezvoltarea economiei locale prin investiţii făcute la întoarcerea în ţară, conform studiului derulat la cererea TransferGo la sfârşitul lui 2020.

Potrivit aceluiaşi studiu totuşi, 60% dintre români consideră că cei plecaţi peste hotare ar trebui sa se întoarcă în ţară.

coral