News Flash:

Cât trebuie să muncească un clujean pentru a-și permite un apartament

20 Septembrie 2022
487 Vizualizari | 0 Comentarii
Cat trebuie sa munceasca un clujean pentru a si permite un apartament

Clujul este un magnet pentru tineri, dar accesul la o locuință proprie este tot mai dificil. . Prețurile la apartamentele noi au crescut în numai un an cu aprox. 19%, în timp ce salariul mediu a crescut cu doar +15,55%. 

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în luna iunie 2022,  prețul mediu pentru apartamente a fost de 2044 euro pe metru pătrat, în timp ce salariul mediu a fost de 828 de euro. 

Așadar, în luna iunie 2022 erau necesari 10,27 ani sau 124 de salarii medii pentru achiziția unui apartament nou de 50 de mp utili în Cluj-Napoca, la prețul de 102.200 de euro. 

Cât de accesibile sunt locuințele în orașele românești

Pentru a face o analiză la nivel național vom lua prețul mediu pe oraș și venitul mediu net pe oraș (și nu mediu național), folosind baza de date numbeo.com

Analiza extinsă la nivel național arată că, în topul celor mai accesibile apartamente potrivit datelor colectate, clasamentul se prezintă astfel: 

Am folosit datele statistice agregate de site-ul numbeo care conține statistici referitor la costul vieții în diferite orașe ale lumii. Prețul pe mp folosit este prețul pe mp a unei locuințe situate în afara zonei de centru al orașului, iar la calculul numărului de ani s-a luat suprafața unui apartament de 2 camere de 50 mp utili, potrivit stiridecluj.ro

În concluzie, locuințele din România sunt rezonabil de accesibile și necesită mai puțini ani de muncă pentru achiziționarea lor. Mai mult de atât, efortul necesar a scăzut în ultimii 30 de ani, de la 33 de ani necesari la 7-10 ani în medie în prezent.

Se pot observa, de asemenea, importante diferențe regionale, locuințele fiind mult mai accesibile în zonele de Sud, și cele mai scumpe în Nord (Cluj), dar și Constanța, dar și Iași. 

Totodată, oportunitățile reale de investiții în imobiliare sunt în zonele cu terenuri și locuințe mai ieftine, în care indicele de accesibilitate tinde spre 1,5 – 1,7.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1105 (s) | 33 queries | Mysql time :0.051118 (s)