Poate fi un tabu pentru bărbați să meargă la specialistul în urologie. Cu toate acestea, este foarte important ca medicul urolog să monitorizeze sănătatea în mod regulat, în special de la anumite vârste. Vizita la urolog este esențială pentru prevenirea celei de-a doua patologii oncologice frecvente la bărbați: cancerul de prostată. Cu toate acestea, în plus față de această patologie, urologul este, de asemenea, specialistul în aparatul sexual masculin. Acest lucru înseamnă că este, prin urmare, responsabil pentru diagnosticarea și tratarea problemelor sexuale ale bărbaților. Medicina este într-o evoluție continuă și serviciile clinicilor private sunt din ce în ce mai răspândite, astfel încât avem acces la urologie Cluj, Iași, București, etc., practic în majoritatea orașelor din România.

La ce vârstă este necesar un consult?

Primul lucru pe care trebuie să-l știți este că nu există vârstă minimă pentru a merge la urolog. În cazul bărbaților, vizita la urolog este esențială chiar și atunci când nu există simptome anterioare ale oricărei patologii. În general vorbind, ori de câte ori suspectați probleme de urinare sau disfuncție erectilă sau impotență, precum și fertilitate sau alte probleme urologice ori de natură sexuală, ar trebui să obțineți o programare la urolog. Dacă nu aveți simptome, experții recomandă ca bărbații să meargă la urolog pentru prima dată de la vârsta de 45 sau 50 de ani. La această vârstă încep să se dezvolte unele patologii legate de procesul natural de îmbătrânire.

Cu toate acestea, principalul motiv pentru care bărbații trebuie să viziteze urologul este prevenirea cancerului de prostată. În aceste cazuri, vizita trebuie să se concentreze pe examinarea prostatei pacientului. În mod normal, urologii consideră că acest tip de screening este esențial în fiecare an de la vârsta de 50 de ani, deși acei pacienți cu antecedente familiale de cancer de prostată, ar trebui să se prezinte începând cu vârsta de 40 de ani sau chiar mai devreme.

Există întotdeauna un motiv pentru a merge la urolog, mai ales atunci când aveți peste 40 de ani, iar pe lângă prevenirea diferitelor boli, trebuie să cunoașteți faptul că unele tipuri de cancer nu prezintă niciun simptom care vă poate face să suspectați apariția sa, prin urmare, examinările urologice sunt foarte importante, și nu numai pentru cei care au un istoric familial.

Când trebuie să mergi la urolog?

Iată, așadar, semne care indică programarea unui consult de specialitate:

  • Ejacularea precoce

Aceasta este o problemă foarte frecventă și se estimează că afectează 40% din populație, inclusiv pe cei mai tineri. Cu toate acestea, de obicei, nu i se acordă importanță, dar este necesar să se identifice cauza, care poate apărea din tulburări psihologice, dependențe, o infecție a tractului urinar sau modificări hormonale, de exemplu. Numai urologul are competența de a examina și trata aceste afecțiuni.

  • Disfuncții erectile

O altă problemă care ar trebui tratată, dar care tinde să fie tot mai ascunsă de către bărbați este disfuncția erectilă. În plus față de afectarea relațiilor sexuale, în spatele disfuncției erectile se pot ascunde alte probleme medicale, de aceea un consult se impune.

  • Modificări ale urinării

Dacă există nevoia de a urina des, dacă apare disconfort și senzația că nu s-a golit pe deplin vezica urinară sau dacă picăturile de urină continuă să iasă involuntar, acestea pot fi semne ale unei afecțiuni urologice.  Adresați-vă unui medic urolog încă de la primele semne ale unei afecțiuni și nu așteptați până când situația se complică în acest sens.

  • Probleme în conceperea unui copil

Dacă doriți să deveniți părinți, dar acest lucru nu se realizează în timp, atât femeia, cât și bărbatul trebuie să meargă la specialistul corespunzător. În vreme ce doamnele vor merge la ginecolog, bărbații se vor prezenta la urolog, fiecare urmând indicațiile oferite de specialiști. Infertilitatea la bărbați devine din ce în ce mai frecventă din cauza stilului de viață actual, printre alți factori.

Orice semne care pot semnaliza prezența unei afecțiuni urologice trebuie să fie evaluate, monitorizate și tratate de către urolog, indiferent de vârsta pacientului. Ca atare, vizita nu trebuie să fie amânată, deoarece se pot agrava problemele deja existente ori pot fi declanșate și altele.

Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro. coral