Există o mulțime de rase de câini, fiecare cu particularitățile sale și origini dintr-o anumită țară sau cel puțin dintr-o anumită arie geografică. România nu face excepție la acest capitol, existând rase omologate de câini ciobănești autohtoni.

În ceea ce privește afecțiunea pentru animale de companie în general și câini în special, trebuie subliniat faptul că orice metis (exemplar de rasă comună) are o personalitate unică și nu este cu nimic mai prejos decât exemplarele care se califică unei anumite rase omologate. Totuși, încadrarea în anumite rase face ca acei câini să fie mai ușor de perceput cu privire la caracteristici generale și mai ușor de evaluat în competiții de specialitate.

La momentul actual, în România există patru rase omologate de câini ciobănești românești: ciobănesc românesc mioritic, ciobănesc românesc carpatin, ciobănesc românesc de Bucovina și ciobănesc românesc corb. Toți acești câini sunt de talie mare, impresionanți prin statura lor, utili în mod tradițional în mediul rural în activitatea de creștere a animalelor, oferind pază și protecție la stâne și nu numai.

Câinele ciobănesc românesc mioritic

Un câine emblematic pentru satul românesc, ciobănescul mioritic este puternic, rapid, robust. Din punct de vedere fizic, are capul mare și ochii închiși la culoare. Ajunge la o greutate de 40 – 60 de kilograme și o înălțime de 65 – 75 cm. Blana foarte bogată, cu lungimi de până la 16 cm, îi creează un aspect și mai impunător. Părul este ușor ondulat – aspru la suprafață, moale și des în stratul inferior. Culoarea blănii ciobănescului românesc mioritic poate fi albă, gri sau albă cu pete gri ori negre. Nu este foarte gălăgios și se poate integra ușor în orice contexte.

Câinele ciobănesc românesc carpatin

Cu înălțime de 60 – 73 cm și greutate cuprinsă între 35 și 50 de kilograme, ciobănescul carpatin are o statură nu doar impunătoare, ci și elegantă. Masiv, puternic, cu cap mare și bot conic, are blană groasă și destul de lungă, fără a fi însă ondulată, la fel ca la ciobănescul mioritic. Curajos, dar ascultător, acest câine este ideal pentru pază, dar este suficient de afectiv pentru a fi apreciat ca partener al omului în general.

Câinele ciobănesc românesc corb

Rasă naturală românească ce s-a format în arealul Carpaților Meridionali și în zona subcarpatică, câinele ciobănesc corp reprezintă una dintre rasele cele mai recent omologate dintre cele provenite din România. Denumirea se datorează culorii sale negre. Poate avea însă o pată albă pe piept. Masiv, puternic, impunător, acest câine ajunge la 50 – 60 de kilograme greutate și 65 – 75 cm înălțime. Este apreciat inclusiv pentru loialitate.

Câinele ciobănesc românesc de Bucovina

Iată și cel mai mare câine ciobănesc românesc, cel de Bucovina. Poate avea înălțime de până la aproape 80 cm și poate cântări chiar și 80 de kilograme. Este dinamic, în ciuda staturii sale masive. Curajos, vigilent, devotat, se califică drept un excelent câine în orice gospodărie.

Câinele, cel mai bun prieten al omului

Dintre toate animalele, câinele se bucură de acest statut cu totul special: cel mai bun prieten al omului. Este firesc să existe așadar numeroase referințe pozitive în lumea divertismentului – cărți, filme, seriale, chiar muzică.

În ultimele decenii, câinii au cucerit și noua industrie de entertainment, cea a jocurilor video. Numeroase titluri de jocuri includ câinii, ba chiar există unele în care jucătorul acționează din perspectiva unui câine – de exemplu în Okami HD, joc lansat pentru PlayStation 2, disponibil acum și pe platforma Steam.

Câinii nu lipsesc nici din categoria de jocuri de cazino pe internet. The Dog House și The Dog House Megaways slot de la Pragmatic Play sunt printre cele mai apreciate astfel de jocuri în ultimii ani.

Se estimează că ar există milioane de câini în locuințele românilor – atât exemplare de rasă cu pedigree, cât și câini de rasă comună. Frecvent sunt organizate competiții locale la care participă câini din țara noastră și chiar din alte țări, aduși special pentru jurizare în astfel de concursuri. coral