Au fost instalate o parte din semafoarele inteligente din Baciu. După cel din zona stației Petrom, au fost implementate cele din zona Napolact şi magazinul Regina.

"Începând din 5 iunie 2020 a fost pus în funcțiune semaforul de la trecerea de pietoni de pe strada Transilvaniei (lângă magazinul Regina). De asemenea, începând de vineri, 19 iunie 2020, s-a pus în funcțiune și semaforul de pe strada Transilvaniei, zona Napolact", anunţă János Balázs, primarul din Baciu.

Unda verde din Baciu va fi formată din cinci semafoare inteligente (intersecția drumului de incinta de la Uzina Mecanică / Petrom și str. Observator, intersecția cu strada Jupiter, trecerea de pietoni de la moara Baciu, intersecția de la Napolact şi intersecția cu str. Privighetorii – cu programarea diagramei pentru unda verde) şi patru cu buton (Aleea Crinului – magazinul Regina, Căminul Cultural Baciu – Poliția Baciu, Grădinița Baciu şi Școala Baciu), amplasate la trecerile de pietoni.

Proiectul semaforizării inteligente în comuna clujeană a fost lansat în 2016. În 2018, ideea a fost însă abandonată deoarece, după finalizarea licitației, firma câștigătoare nu a mai realizat și proiectul. Contractul a fost în cele din urmă reziliat și s-a scos la licitație montarea fiecărui semafor în parte.

Ce înseamnă semaforizare inteligentă? Semaforul citeşte traficul de pe drumul naţional, numără maşinile şi, în funcţie de câte auovehicule sunt, le permite să circule sau le opreşte. La fel şi pe străzile laterale, numără maşinile sau pietonii şi, în funcţie de nişte indici de timp, le dă verde unora sau altora.

Populația localității vecine municipiului Cluj-Napoca depăşeşte 10.000 de locuitori, iar majoritatea face zilnic naveta spre şi dinspre oraş pentru locul de muncă sau şcoli şi grădiniţe. De asemenea, traficul greu care iese de pe Autostrada Transilvania la Nadăşelu tranzitează Baciu şi apoi oraşul, astfel că este nevoie de proiecte menite să fluidizeze circulația auto.