În 1971, România era lovită de o pandemie de gripă, care a afectat mii de romani. Nicolae Ceasusescu a încercat să gestioneze situaţia cerând că motivele deceselor, precum şi numărul real al bolnavilor şi al morţilor să fie secrete.

Cum a gestionat Ceauşescu pandemia de gripa din 1971

În toamna lui 1971, România era lovită de o cumplită gripă care a îmbolnăvit mii de romani, potrivit adevărul.ro. Aşa cum s-a întâmplat şi în China şi în ţările din Europa, în cazul pandemiei de COVID-19, numărul real al persoanelor afectate şi al deceselor, nu a fost publicat, a fost ţinut secret. Asta a fost strategia adoptată de Nicolae Ceauşescu. A falsificat cauzele multor decese din perioada comunistă. Cele mai multe erau trecute la infarct, dar datele reale se afla în arhiva Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Pandemia de gripă a început în Hong Kong

Pandemia de gripă s-a extins din Hong Kong spre Singapore şi Vietnam, apoi în Europa, încă din 1968, făcând zeci de mii de victime. În Ungaria s-au îmbolnăvit 500.000 de persoane. În România, şirul îmbolnăvirilor a început în Sibiu, apoi la Braşov şi s-a extins, mai apoi, în toată ţara, însă cea mai afectată zona a fost Moldova, aşa cum se întâmplă şi acum cu noul coronavirus. Iaşul a înregistrat peste 4000 de cazuri într-o singură săptămână.

Ceusescu, acuzat că a adus gripă din China

Cu doar două luni înainte de a izbucni pandemia de gripă în România, Nicolae Ceauşescu a mers în vizită în China, Coreea de Nord, Mongolia şi Vietnam, tari în care pandemia se instalase deja de luni bune. Tocmai de aceea, mai mulţi medici romani au lansat ipoteza că Nicolae Ceauşescu şi delegaţia lui ar fi adus gripă în România, scrie fanatik.ro

 

coral