În septembrie 2019, administrația locală din Turda a dat în judecată firma SC Turism Arieșul SA în încercarea de a rezilia contractul prin care ștrandul din Băile Sărate a fost dat în administrarea societății respective în anul 2009. Zilele trecute, Curtea de Apel Cluj a dat o decizie definitivă.

Ștrandul din Băile Sărate, în administrarea societății Turism Arieșul SA

Printr-o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Turda din anul 2009 a fost aprobat și ulterior încheiat un contract de asociere de participațiune între Consiliul Local al Municipiului Turda și SC Turism Arieșul, având ca și obiect exploatarea obiectivului Ștrand Băi Sărate Turda.

În anul 2017, după aproape zece ani de la încheierea contractului, municipalitatea spune că nu prea s-au realizat investiții la Ștrandul din Băi, motiv pentru care consilierii locali au aprobat desființarea contractului încheiat în 2009 cu SC Turism Arieșul SA.

Actul administrativ al Consiliului Local arăta că se aprobă ”preluarea de indata a posesiei bunurilor proprietatea publica a municipiului Turda de catre autoritatea executiva a municipiului Turda”.

Consilierii PNL s-au abținut de la votarea hotărârii respective, acuzând că documentul este redactat cu erori judiciare și că denunțarea unilaterală a asocierii pe cale administrativă este ilegală. 

Cu toate acestea, în anul 2018, consilierii locali PSD-ALDE-UDMR-PMP au votat hotărârea de Consiliu Local, însă ulterior, Turism Arieșul a câștigat în instanță și a blocat toate procedurile de evacuare.

Un alt proces, o nouă victorie pentru Turism Arieșul

În septembrie 2019, administrația locală din Turda a luat-o de la capăt și a dat în judecată Turism Arieșul, însă fără succes. Municipalitatea a cerut în instanță rezilierea contractului de asociere în participațiunea, însă în martie 2020, Tribunalul Specializat Cluj a respins cererea.

„Respinge excepția inadmisibilității cererii pentru lipsa procedurii prealabile, invocată de pârâtă. Respinge excepția inadmisibilității cererii pentru tardivitatea îndeplinirii procedurii prealabile, invocată de pârâtă. Respinge excepția prescripției dreptului material la acțiune și excepția tardivității cererii, ambele invocate de pârâtă și întemeiate pe dispozițiile art. 11 din Legea nr. 554/2004. Admite excepția prescripției dreptului material la acțiune, invocată de pârâtă în baza dispozițiilor Codului civil. Respinge, ca fiind prescrisă, cererea de chemare în judecată formulată de reclamanții MUNICIPIUL TURDA, CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI TURDA şi PRIMARUL MUNICIPIULUI TURDA în contradictoriu cu pârâta TURISM ARIEŞUL S.A.. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţe”, se arată în soluția pe scurt a instanței.

Împotriva deciziei Tribunalului Specializat Cluj, Municipiul Turda a formulat apel, însă tot fără succes. În 23 noiembrie, Curtea de Apel Cluj a respins apelul formulat și a păstrat sentința Tribunalului. Decizia este definitivă și executorie.

Societatea Turism Arieșul SA a fost reprezentată în instanță, la Cluj, de Societatea Civilă de Avocați Lăpușan & Partners.

Tursim Arieșul, condusă de familia Baciu

Societatea Turism Arieșul SA este controlată omul de afaceri clujean Augustin Baciu, care mai deține, prin firmele sale, Hotelul Onix din Cluj-Napoca, Hotelul Alpin în Muntele Băișorii, Cabana Cheile Turzii, baza de tratament Arieșul din Turda si Hotelul Stejeriș de 3 stele situat pe drumul național Cluj-Alba Iulia.

Administratorii societății Turism Arieșul SA sunt Baciu Ionuț Cătălin, Baciu Adrian Augustin, Baciu Mălina Manuela și Baciu Tulia. Societatea este deținută în proporție de 95% de AB ONIX HOTEL, controlată de Augustin Baciu.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Turism Arieșul SA a declarat în anul 2019 o cifră de afaceri de peste 4.000.000 lei.

Sursa: Gazeta de Cluj