Când mă pot pensiona? Este întrebarea multor români care au ajuns în apropierea vârstei de pensionare. Ei bine, dacă te afli printre aceștia, trebuie să știi că poți afla acest lucru printr-o metodă foarte simplă, pusă la dispoziție de Casa Națională de pensii. Iată cum afli online când poți ieși la pensie și câți ani trebuie să mai cotizezi.

Când mă pot pensiona. Cum poți să verifici câți ani mai trebuie să cotizezi pentru pensie

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) pune la dispoziția cetățenilor pe site-ul instituției un soft cu ajutorul căruia aceștia pot afla atât anul în care se pot pensiona anticipat, dar și câți bani ar putea pierde la pensie, dacă decid să se retragă mai devreme din cadrul muncii. Aplicația CNPP poate fi găsită pe site-ul cnpp.ro.

De asemenea, cu ajutorul soft-ului, românii pot calcula data pensionării anticipate, anticipate parțial sau pentru limita de vîrstă strict pentru condițiile normale de muncă. Potrivit legislației, cei care au lucrat în condiții mai grele, pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare.

Cum se introduc datele în aplicația CNPP

Primul câmp al aplicației trebuie completat cu data nașterii a celui pentru care se face verificarea. În al doilea câmp va fi bifat sexul. Iar în al treilea câmp se va introduce codul de securitate generat aleatoriu la fiecare utilizare a soft-ului (trebuie scris exact la fel), care este afișat în dreptunghiul verde alăturat căsuței în care trebuie introdus.

După ce ați făcut acești pași și ați introdus toate informațiile necesare, nu mai trebuie decât apăsați un singur clic pe butonul ”Calculează”. După toate acestea, mai jos vă va apărea răspunsul dorit.

Egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei

În urmă cu o săptămână, ministrul Muncii a precizat la Digi24 că Guvernul dorește egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru bărbați și femei, adică la 65 de ani. În momentul de față, femeile pot ieși la pensie la 61 de ani și șapte luni. De asemenea, potrivit Ralucăi Turcan, doar în Polonia și România se mai face această diferență a vârstei de pensionare între femei și bărbați. Cu toate acestea, ministrul Muncii a ținut să precizeze că se va face doar egalizarea vârstei de pensionare, și în niciun caz nu se va depăși vârsta de 65 de ani.

”Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030. Se merge spre egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani.

Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a declarat Raluca Turcan, potrivit digi24.ro.

Raluca Turcan susține că românii vor avea o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul lui 2022, iar începând din 2023, aceștia își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce întreg procesul de digitalizarea a sistemului de pensii va fi finalizat. coral