Virusologul Mihnea Bostina lucreaza la o universitatea din Noua Zeelanda si, prin natura meseriei, urmareste permanent evolutia coronavirusului la nivel mondial.

Mihnea Bostina sustine ca nu a fost luata in calcul aparitia unui nou coronavirus, cu toate ca – din punct de vedere medical – au existat doua ”avertismente serioase” – Sars-ul din 2003 si Mers-ul din 2013.

In primul rand a fost greseala istorica de a nu lua in calcul aparitia unui nou coronavirus pentru ca asta din pacate insemna bani. Desi am avut doua avertismente foarte serioase pe care le-am evitat la limita, Sars-ul din 2003 si Mers-ul din 2013. In mod normal ar fi trebuit sa existe o serie de medicamente, care daca nu aprobate, cel putin sa fie in stadii mult mai avansate de teste medicale. Asta ne-ar fi asigurat un avans de cateva luni bune in gasirea unor solutii. In al doilea rand, majoritatea guvernelor nu au luat in serios avertismentele venite din ianuarie si februarie. Cel mai probabil, acest virus va ramane cu noi pentru totdeauna si va circula anual in populatie la fel ca cele alte patru specii de coronavirus care sunt responsabile de pana la 30% din cazurile de raceala inregistrate anual. Vom putea insa scapa de amenintarea lui”, considera virusologul Mihnea Bostina.

"In primul rand, sper ca o sa renuntam putin la aroganta asta specifica speciei si sa intelegem ca chiar daca suntem multi, aproape 8 miliarde, nu suntem nici atat de puternici, nici atat de inteligenti, nici atat de bine organizati si nici atat de pregatiti pe cat ne place sa credem. In al doilea rand, sper sa intelegem ca astfel de scenarii sunt pe cat de dramatice, pe atat de obisnuite. Asistam la un simplu capitol intre multe altele care s-au repetat la scara istoriei si care se vor intampla in viitor poate chiar mai des. Si in al treilea rand, sper sa intelegem ca avem un singur atu in aceasta lupta, cunoasterea stiintifica. Si daca nu invatam sa jucam la timp acest atu, vom pierde partida de fiecare data. (…) Sa ne gandim ca peste tot acum, miliarde de virusi infecteaza miliarde de animale care sufera continuu mutatii care infecteaza, care se adapteaza, care evolueaza. Undeva, chiar acum in timp ce vorbim, ni se pregateste ceva”, mai spune virusologul roman, potrivit informatiilor furnizare de stirileprotv.ro.

Nightwhisper

coral