“Al treilea val al pandemiei a început deja în Germania”. Confirmarea vine de la experții Institutului Koch, după ce numărul noilor infectări s-a dublat în două săptămâni.

Ungaria se numără printre țările cel mai grav afectate de tulpina britanică, responsabilă acum de aproape 90% dintre cazurile noi de Covid.

Iar Italia ridică din nou bariere în faţa virusului. Începând de luni, cel puţin 10 regiuni vor fi în carantină totală.

Începutul de săpămână nu va fi de bun augur în Italia. Cele mai populate regiuni ale peninsulei, inclusiv Lombardia şi Lazio, unde se află capitala Roma, devin zone roşii.

Şcolile vor fi închise, la fel şi barurile şi restaurantele. Oamenii vor ieși din case doar pentru a merge la muncă, pentru cumpărături esenţiale și în caz de urgenţe medicale.

Mario Draghi, premierul italian: “Sunt conștient că aceste măsuri vor avea consecințe asupra educației copiilor noștri, asupra economiei și asupra psihicului, dar ele sunt necesare pentru a evita o deteriorare a situației care ar face inevitabile măsuri și mai stricte”.

Restricţiile vor fi menținute cel puţin până în weekendul 3-5 aprilie, când are loc Paştele Catolic. Mai mult, în acea perioadă, măsurile stabilite pentru zona roșie se vor aplica în toată Italia.

În Ungaria, răspândirea tulpinii britanice a umplut din nou spitalele. Medicii sunt puși în situația de a alege pe cine internează la terapie intensivă.

 

”Suntem încrezători că acesta este ultimul hop”

80-90% din noile cazuri de COVID din Budapesta sunt cu varianta Kent. Și, mai grav, persoanele din grupa 30 – 50 de ani sunt majoritare în secțiile de ATI.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului: ”Cifrele arată că valul al treilea este în fază ascendentă. Ar putea fi mai rău decât valul al doilea. Știm că toată lumea e la capătul răbdării, al tăriei și al energiei. Dar vă cerem să respectați regulile, care reflectă situația epidemiologică și mortalitatea. Suntem încrezători că acesta este ultimul hop, dat fiind că acum avem unealta pentru a opri răspândirea virusului”.

Ungurii cumpără vaccinuri din toate sursele posibile. Ultimul lot primit a fost de 450.000 de doze din serul chinezesc.

Viktor Orban, premierul Ungariei: ”Nu vrem să “batem” alte țări europene, vrem doar să nimicim virusul, ca să salvăm cât mai mulți unguri cu putință”.

Guvernul de la Budapesta a pregătit mai multe centre mobile de vaccinare, amenajate în autobuze care colindă bazele militare și unitățile de grăniceri. Ulterior, echipele din aceste autobuze vor imuniza și populația generală din zone izolate.

În Germania, incidența a crescut la 69 de infectări la suta de mii de locuitori, așa că planul Guvernului Merkel, de a redeschide țara din aprilie, e sub semnul întrebării.

Prof. Dr. Lothar H. Wieler, președintele Institutului Robert Koch: ”Suntem la începutul celui de-al treilea val. Incidența a crescut dramatic pentru grupele de vârstă de sub 60 de ani. Și, de la mijlocul lui februarie, a crescut rapid incidența la sub 15 ani”.

În schimb, Parcul Disneyland din Paris, care trebuia redeschis vineri, a amânat momentul. Persoanele care au făcut o rezervare pot modifica data sosirii sau pot anula rezervarea.

 

coral