Ultimele negocieri purtate între liberali și social-democrați s-au bazat pe o înțelegere în ceea ce privește creșterea pensiilor și a alocațiilor, din 2022.

De anul viitor, românii se vor bucura de pensii și alocații mai mari. La ultimele negocieri, de joi seară, PNL și PSD au ajuns la un sens comun referitor la pachetul social. Formațiunile politice au fost de acord cu majorarea veniturilor menționate, începând cu ianuarie 2022.

Concret, alocațiile vor crește cu 40% pentru copiii între 0 și 2 ani, ceea ce înseamnă că vor ajunge la 600 de lei, iar pentru cei care au peste doi ani ar putea fi o creștere cu 20%.

Cum se vor majora pensiile din 2022

Cât despre pensii, vor fi majorate cu 10%, dar nu pentru toți românii. Cei care au un astfel de venit mai mare de 4000 de lei nu vor beneficia de mai mult.

Drept urmare, pensia minimă va ajunge de la 800 la 1.000 de lei, iar românii care au pensia mai mică de 1600 de lei în Ianuarie se vor bucura de a treisprezecea pensie de 1.200 de lei, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

”Acest 10% se aplică doar la pensiile pe contribuție, nu vorbim de acele indemnizații speciale”, a explicat la Antena 3 deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii.

Și salariile ar putea crește din 2022

Se anunță și o creștere de salarii. Din 2022, indiferente de studii, salariul minim pe economie va fi majorat la 2.550 de lei. Tot acest demers va aduce un impact bugetar de 14 miliarde de lei.

De altfel, prin aceste creșteri, social-democrații renunță la la impozitarea progresivă, pentru anul 2022, cota unică de impozitare fiind păstrată.

La un moment dat, era luată în calcul o majorare a pensiilor cu 11%. Florin Cîțu dădea de înțeles, însă, că acest lucru ar aduce un deficit bugetar.

”Poţi să vorbeşti despre orice procent. Astăzi, noi avem (…) o discuţie deja aprobată cu Comisia Europeană. Avem un parcurs al deficitului bugetar deja aprobat de Comisia Europeană.

România este ţara care este în deficit excesiv, a intrat după ce am avut acele excese ale politicii fiscale între 2017-2019, cu deficite foarte mari, am intrat în acest mecanism. Trebuie să corectăm acest mecanism, şi, toate ţările din UE reduc deficitele bugetare.

Nu există nicio ţară care să vină cu un deficit mai mare bugetar. Deci, dacă vrem să nu fim penalizaţi de agenţiile de rating, de Comisia Europeană, să nu mai primim fonduri europene, de partenerii noştri internaţionali, de investitori, trebuie să ne ţinem de acest calendar pe care, deja, l-am negociat şi l-am aprobat cu toţii.

Agenţiile de rating ne-au spus foarte clar că, astăzi, România a trecut de la ‘negativ’ la ‘stabil’ tocmai pentru că a făcut aceste progrese şi avem acest calendar, această traiectorie. Dacă deviem de la ele, ne întoarcem la negativ, mergem la junk, totul sare în aer”, explica Florin Cîțu, zilele trecute, într-o ședință de Guvern. coral