Se iau primele măsuri după scumpirea continuă a combustibililor. Guvernul va compensa parţial preţul carburanţilor timp de trei luni. Este varianta agreată de Coaliţie si anunţată de premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, într-o discuţie informală cu jurnaliştii. Care va fi reducerea la pompă încă nu ştim. Abia joi vor fi anunţate toate detaliile. 

Guvernul va compensa parțial prețul la pompă al benzinei și motorinei, pentru cel puțin 3 luni

S-au scumpit atât de mult benzina şi motorina, încât n-o să ne mai permitem să mergem cu maşina. 

Scumpirile care par deja să fie zilnice i-au adus la exasperare pe oameni. Şi fiecare se revoltă cum poate. Am găsit-o pe o doamnă la o benzinărie din Sectorul 3 al Capitalei. Deşi voia să facă plinul, a renunţat şi a băgat în rezervor abia câteva picături de motorină. 

 Am alimentat de 37 de bani şi nu le arată la casierie, la pompă, că am alimentat. 

Într-un final, a reuşit să obţină şi bonul. 

Am alimentat de 55 de bani. Pentru un plin acum plătesc cu 200 de lei mai mult decât înainte. 

Un litru de motorină a ajuns acum să coste 9,3 lei, iar unul de benzină 8,7 lei. Faţă de acum 30 de zile, motorina s-a scumpit cu 4,6%, iar benzina cu 6,1%. Acum, pentru un plin de motorină, plătim cu 20 de lei în plus faţă de luna trecută, iar pentru un plin de benzină plătim cu 25 de lei în plus. 

În tot acest timp, oficialii s-au întrecut în discuţii şi soluţii fanteziste. Abia azi par să fi ajuns la un numitor comun. După discuţii despre plafonare, reducerea TVA-ului şi a acizei, liderii coaliţiei spun că vor acorda compensaţii pe litrul de carburant, aşa cum se întâmplă în cazul transportatorilor, arată observatornews.ro

Adrian negrescu, analist economic: 0,5 lei pentru fiecare litru de carburant înseamnă foarte puțin, raportat la dimensiunea prețului. Daca statul va alege aceeași soluție de plată ca în cazul celor care distribuie energie și gaze, acolo unde nu le-a plătit compensările, s-ar putea să ne trezim într-o situație și mai gravă. Când te costă benzina 9,3 lei pe litru, să primești un ajutor de 0,5 lei înseamnă cel puțin batjocură, dacă nu o nepăsare raportată la dimensiunea problemei.

Dan Schwartz, consultant fiscal: Ce înseamnă compensare, care este mecanismul de compensare, cum se va face, cine este beneficiarul compensării.

Deocamdată, suma nu a fost anunţată. Banii necesari ar veni din surplusul de încasări la buget în urma creşterii explozive a preţurilor, dar şi de la companii. Numai în acest an, statul a câștigat în plus 600 milioane de euro din scumpirea benzinei și a motorinei. Măsura agreată de Coaliţie va fi prezentată mâine după şedinţa de Guvern.  coral