Cluj-Napoca a devenit, fără doar și poate, cel mai scump oraș în care să locuiești.

De câți bani e nevoie să trăiești în Cluj?

Un portal care analizează date despre orașele lumii, printre care și costul vieții, arată cât de scump este să trăiești în Cluj-Napoca.

O familie de patru persoane are nevoie de 7.669 de lei pentru a duce un stil de viață decent în Cluj-Napoca. O singură persoană are nevoie de 2.174 de lei. La această sumă însă nu se adaugă chiria.
Orașul Cluj-Napoca are cele mai mari chirii din țară, urmat de capitală. O garsonieră pleacă de la 250 de euro/lună, iar un apartament de 2 camere (comparabil cu studioul nemțesc) poate fi închiriat cu sume cuprinse între 400 și 500 de euro/lună.

Cluj-Napoca în comparație cu Alba Iulia și Sibiu

Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și alte cheltuieli, platforma constată că avem nevoie de aproximativ 9.360 lei în Cluj-Napoca pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu  6.900 lei în Alba Iulia.

Calculul pleacă de la premisa chiriei în ambele orașe. Astfel, chiriile în Alba Iulia sunt cu 113.24% mai mici decât în Cluj Napoca, iar prețurile în restaurante cu aproximativ 48.76%.

Dacă ne referim la Sibiu, platforma arată că avem nevoie de aproximativ 8.200 de  lei în Sibiu, pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu 9.402 lei în Cluj (presupunând că închiriem în ambele orașe). Chiriile în Sibiu sunt cu 51.70% mai mici decât în Cluj-Napoca, iar prețurile la restaurante cu  9.36%.

coral