Un bărbat de 46 de ani, din judeţul Vaslui, a fost condamnat la 13 ani de închisoare, după ce şi-a ucis femeia cu care era căsătorit de 22 de ani. Detaliile crimei, care a cutremurat comunitatea locală a celor doi soţi, sunt teribile.
Judecătorii Tribunalului Vaslui au motivat hotărârea prin care au dispus condamnarea lui Petru Onilă din localitatea Corni Albeşti, care pe 22 octombrie anul trecut, pe fondul unei crize de gelozie, şi-a ucis soţia ce tocmai se întorsese de la muncă din străinătate.

Pedeapsa de 13 ani închisoare a fost stabilită după ce bărbatul a solicitat ca judecata să se facă prin procedura simplificată de recunoaştere a vinovăţiei fără a mai fi necesară readministrarea probelor din cursul urmăririi penale. Soţii Elena şi Petru Onilă erau căsătoriţi din anul 1998 şi locuiau în Corni-Albeşti, fiind una dintre cele mai înstărite familii din sat. Aveau doi copii, o fată de 20 de ani, studentă în Bucureşti, şi un băiat, elev la un liceu din Vaslui. Petru Onilă era şofer pe TIR în Comunitatea Europeană iar, pe  6 octombrie 2019, a revenit la domiciliu din satul Comi-Albeşti. Soţia lui, Coca, aşa cum îi spuneau familia şi apropiaţii, lucra de mai mult timp într-un abator de păsări în Germania, la Berlin. Aceasta a revenit în ţară pe data de 18 octombrie 2019, la Bucureşti, fiind aşteptată la aeroport de către soţul ei. 

În cele câteva zile petrecute împreună după revenirea femeii la domiciliu, cei doi soţi au avut mai multe discuţii în contradictoriu din cauză că bărbatul avea dubii în legătură cu fidelitatea soţiei întrucât, în cursul lunii august 2019, aceasta primise cadou o brăţară şi fusese vizitată de mai multe ori de către un bărbat, consătean cu ei, prieten de-al său din copilărie. În acest context, potrivit propriei declaraţiei, Petru Onilă a dorit şi a insistat de mai multe ori ca femeia să-i spună dacă l-a înşelat, iar aceasta a negat. În seara crimei, pe 22 octombrie, cei doi soţi au făcut diverse treburi prin gospodărie, ulterior fiind vizitaţi de către un cumătru şi de doi vecini. Pe toţi, bărnatul i-a servit cu pastramă de oaie şi băuturi alcoolice. La discuţiile purtate cu musafirii, precum şi la degustarea mâncării şi băuturilor alcoolice a participat şi victima, atmosfera fiind una destinsă. După plecarea musafirilor, care au stat la ei aproximativ o oră, femeia a intrat să facă baie.

Criminal pios: a aprins o lumânare după ce şi-a ucis soţia „În timp ce victima era în balie, în poziţie şezută, inculpatul Onilă Petru a intrat şi a întrebat-o din nou dacă a întreţinut relaţii intime cu respectivul. Potrivit declaraţiilor inculpatului, victima i-ar fi răspuns că ce-l interesează, că îl interesează intimitatea persoanei ei, răspunsuri care l-au enervat. Inculpatul ar fi mers în bucătărie şi din sertarul unui dulap a luat un cuţit mare de bucătărie cu mânerul din lemn şi a revenit în baie. Inculpatul i-a cerut din nou victimei să-i răspundă la întrebarea sa, după care, pentru că aceasta nu i-a răspuns, a lovit-o de trei ori cu cuţitul în torace. Victima a început să sângereze şi i-a cerut să cheme ambulanţa. Gândindu-se că va face puşcărie, inculpatul i-a mai aplicat o lovitură cu cuţitul, în piept, în zona inimii.

Potrivit declaraţiei inculpatului, în urma acestei lovituri, soţia sa a decedat”, se menţionează în actul de sesizare al instanţei.  În timpul agresiunii, femeia a încercat să se ferească, însă a alunecat din baie pe gresie. Potrivit anchetatorilor, după decesul victimei, bărbatul a acoperit-o cu o pătură, i-a aprins acesteia o lumânare, a băut două pahare cu vişinată, luând decizia de a se sinucide. Ulterior, i-a trimis mai multe mesaje persoanei cu care bănuia că a fost înşelat de soţie şi a iniţiat două apeluri către acesta, însă nu i s-a răspuns. Astfel, decis fiind să-şi pună capăt zilelor, bărbatul a stins lumânarea, apoi a mers în baie, lângă soţie, după care şi-a aplicat o lovitură cu cuţitul, în piept, în zona inimii, dar lovitura nu a fost suficient de puternică. A decis atunci să sune la 112, unde a anunţat că şi-a ucis soţia cu patru lovituri de cuţit.

După ce a închis apelul, a mers într-o magazie, a luat o funie şi a revenit în casă, gândindu-se să se spânzure, însă chiar atunci şi-a făcut apariţia un echipaj de poliţie care efectua serviciul de patrulare în zonă şi care a fost alertat prin 112 de eveniment. Pentru că agresorul era agitat, a fost încătuşat şi s-a solicitat o ambulanţă, care l-a transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui în vederea acordării de îngrijiri medicale. Instanţa: O atitudine de cruzime În urma efectuării necropsiei, medicii legişti au stabilită că moartea femeii de 46 de ani a fost violentă şi s-a datorat unei hemoragii interne şi externe masive, urmare a plăgilor suferite.  

În baza probatoriului absministrat de procurori, instanţa a stabilit că infracţiunea de omor a fost favorizată de consumul anterior de băuturi alcoolice şi de un sentiment de gelozie şi răzbunare pentru atitudinea soţiei sale care a îndrăznit să îl confrunte când a fost chestionată repetat de către inculpat în legătură cu presupusa relaţie extraconjugală pe care ar fi avut-o cu o altă persoană în timpul în care se afla în străinătate la muncă. ”Instanţa va da eficienţă şi cauzei legale facultative de majorare a limitelor speciale de pedeapsă pentru infracţiunea comisă împotriva unui membru al familiei deoarece modalitatea de comitere a faptei denotă o atitudine de cruzime şi nepăsare faţă de o persoană care îi era soţie de 20 de ani şi cu care avea doi copii care la data comiterii faptei erau majori. Astfel, săvârşirea infracţiunii a fost favorizată de relaţia de încredere şi de cunoaşterea reciprocă între inculpat şi victimă, care nu a conştientizat că ar putea fi agresată şi a continuat să locuiască împreună cu acesta fără a anticipa reacţia sa violentă şi folosirea unei arme albe pentru a o pedepsi pentru presupusa infidelitate.  Instanţa va lua în considerare şi numărul de lovituri aplicate de inculpat cu cuţitul, faptul că acesta s-a deplasat în altă cameră pentru a se înarma, a revenit în camera unde se afla victima şi i-a aplicat lovituri puternice în zone vitale ale corpului care au atins inclusiv inima şi artera carotidă internă, fracturarea vertebrei T1 şi secţionarea coastei C2.

Instanţa apreciază că pentru atingerea scopului pedepsei şi reeducarea inculpatului este necesară aplicarea unei pedepsei principale cu închisoarea orientate spre maximul limitelor speciale prevăzute de art. 188 cu aplicarea art. 199 alin. 1 Cod Penal cu luarea în considerare a cauzei de reducere prevăzute de art. 396 alin. 10 Cod procedură penală deoarece inculpatul a recunoscut posibilitatea comiterii faptei în cursul judecăţii şi a solicitat să fie judecat conform procedurii simplificate, recunoscând explicit infracţiunea de omor în forma reţinută în actul de sesizare al instanţei”, au motivat judecătorii decizia de condamnare.
 

coral