În ciuda crizei sanitare, planurile dezvoltatorilor de proiecte office nu se opresc la Cluj-Napoca.

Până anul viitor vor apărea aici clădirile Banca Transilvania (16.000 mp), Record Parc (11.500 mp) și Cluj Business Campus (8.700 mp). Principalii dezvoltatori de astfel de proiecte din Cluj vor fi BT (preconizat spre finalizare în 2021), Speedwell și Felinvest (ambele în 2020), potrivit unui raport al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox (CWE).

Piața birourilor din București și din marile orașe regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – continuă să se dezvolte, investitorii locali și străini având în construcție sau în curs de livrare proiecte cu o suprafață de 500.000 de mp ce vor fi date în folosință în următoarele 16 luni.

Cea mai activă piață rămâne Bucureștiul, cu proiecte de 340.000 mp programate spre livrare până la finalul anului 2021, urmată de Timișoara (80.000 mp), Cluj-Napoca (36.000 mp) și Brașov (25.000 mp). Cei mai activi dezvoltatori din perspectiva suprafețelor ce urmează a fi livrate în următoarea perioadă sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) și Forte Partners (41.000 mp).

Stocul din orașele regionale se apropia de pragul de 1 milion mp, cele mai mari piețe fiind Cluj-Napoca (347.000 mp), Timișoara (245.000 mp) și Iași (226.000 mp), arată zcj.ro

Criza medicală provocată de pandemia de coronavirus a influențat semnificativ gradul de utilizare a spațiilor de birouri, companiile adoptând diverse metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai redus asupra gradului de ocupare a spațiilor, în condițiile în care majoritatea companiilor analizează încă cea mai bună soluție pe termen mediu și lung în privința desfășurării activității.

Rata de neocupare variază de la 10,3% în București, cu valori de 4,7% în Floreasca – Barbu Văcărescu și de 7,4% în CBD, la 5,6% în Cluj-Napoca sau 5,7% în Brașov.

„Nevoia de construcții moderne, de calitate, cu o poziționare atractivă, nu va dispărea odată cu pandemia Covid-19, fie că vorbim de spații de birouri, rezidențiale sau comerciale.

Atât dezvoltatorii, cât și băncile și investitorii, înțeleg că vorbim doar de o regândire a modului în care spațiile de birouri vor fi folosite, nu de o lipsă a nevoii de astfel de spații, motiv pentru care activitatea a continuat într-un ritm susținut pe toate șantierele mari, atât în București, cât și în țară.

Un semn al încrederii în potențialul pieței locale de birouri este dat și de faptul că dezvoltatori precum Speedwell sau Iulius Group au început construcția unor noi proiecte chiar în această perioadă, în București și Timișoara, respectiv în Iași, în timp ce băncile continuă să finanțeze acest sector, iar piața tranzacțiilor a rămas activă”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency la CWE.

Chiriile lunare de referință au rămas stabile, la un nivel de 19 euro/mp în București, respectiv 15 euro/mp în Cluj-Napoca sau Timișoara, după o lungă perioadă în care concurența dintre dezvoltatori a menținut chiriile din piața locală la un nivel competitiv față de orașele similare din Europa Centrală și de Est.