News Flash:

Leonardo Badea (BNR): Una din evoluțiile pozitive în 2022: rezervele internaționale ale României au atins un nou maxim istoric la final de an

6 Ianuarie 2023
769 Vizualizari | 0 Comentarii
Leonardo Badea BNR

Una dintre știrile pozitive aferente finalului de an, cu o contribuție relevantă pentru echilibrul macroeconomic și financiar al României în noul an, este aceea că rezervele internaționale ale țării au consemnat în luna decembrie 2022 un nou maxim istoric depășind valoarea de 52,3 de miliarde de euro (o creștere anuală de circa 14%).

Principala componentă, reprezentată de rezervele valutare, a consemnat la rândul său un nou maxim istoric, plasându-se pentru prima dată peste nivelul de 43,2 de miliarde de euro (la care se adaugă deținerile de DST, în total peste 46,6 miliarde de euro). La această evoluție favorabilă au contribuit semnificativ fluxurile financiare aferente intrărilor de fonduri europene și investiții străine.

Rezervele internaționale au o importanță deosebită în cadrul sistemului economic general și un rol semnificativ în consolidarea încrederii investitorilor străini în stabilitatea financiară a țării și capacitatea de rambursare a datoriei externe.

Este bine cunoscut faptul că ele reprezintă un factor relevant pentru îndeplinirea obligațiilor financiare internaționale ale unei țări (plata datoriilor), finanțarea importurilor și atenuarea mișcărilor bruște de capital. De aceea, nivelul și adecvarea acestora contribuie inclusiv la diminuarea volatilității potențiale a piețelor financiare locale pe parcursul perioadelor de turbulență în plan internațional, în cazul manifestării unor șocuri exogene sau evenimente nefavorabile”.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Screenshot_2023_01_06_at_09.32_.16_.png
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0923 (s) | 22 queries | Mysql time :0.031252 (s)