Faptul că peste un milion dintre românii care studiau, munceau și trăiau în afara granițelor au ales să revină acasă, atunci când criza sanitară ne-a încercat pe toți, este dovada clară a faptului că România rămâne locul lor de suflet, unde le putem oferi șansa de a-și construi viitorul, a transmis premierul Ludovic Orban, duminică, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, într-un mesaj special în care nu i-a omis nici pe „frații noștri de peste Prut”, cetățenii Republicii Moldova.

Mesajul integral transmis de premierul Ludovic Orban, de Ziua Românilor de Pretutindeni

Sărbătorim în acest an Ziua Românilor de Pretutindeni sub semnul solidarității față de semenii noștri afectați direct sau indirect de criza sanitară și al responsabilității pentru protejarea fiecăruia dintre noi și a celor apropiați.

În pofida distanței fizice care ne desparte și a regulilor pe care trebuie să le respectăm pentru protejarea sănătății noastre, a tuturor, perioada grea pe care o parcurgem a dovedit din nou că suntem uniți și, cum spune românul, „sângele apă nu se face”. 

Fie că ne referim la comunitățile pe care circumstanțele istorice nedrepte le-au despărțit de țară sau la cele ale românilor care au ales să studieze, să muncească și să trăiască peste hotare, opțiunea noastră a fost limpede în favoarea sprijinirii românilor de pretutindeni.

Am considerat de datoria Guvernului să-i susținem în mod concret pe frații noștri de peste Prut în lupta cu pandemia COVID-19. Totodată, am alocat resurse, încă de la începutul mandatului, pentru inițiativele menite să contribuie la păstrarea identității, tradițiilor și culturii românilor din comunitățile istorice, dar și din cele recent formate. 

coral