Ministrul de Interne, Lucian Bode, vrea să revizuiască procedura de selecţie a polițiștilor din sursă externă.

”Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă, pe cât de necesar, pe atât de riscant în unele situaţii. Suntem obligaţi să recurgem la această procedură de selecţie pentru a acoperi acest deficit de personal uriaş din MAI, aproape 30.000 de funcții”, a spus Bode.

”Vom pune accent în continuare pe recrutarea de specialiști în cadrul MAI, în acțiunile de recrutare din sursă externă”, a adăugat ministrul.

”Este de asemenea necesar să creștem cifra de școlarizare, lucru care s-a întâmplat anul trecut. Avem cea mai mare cifră de școlarizare în 2022 din ultimii 5-6 ani. Dincolo de pregătirea din școală, dincolo de pregătirea de câteva luni după recrutarea din sursă externă, considerăm că este extrem de important procesul de pregătire continuă a angajaților MAI”, a spus Bode

”Resurse umane insuficiente, câteodată slab pregătite, câteodată în cârdășie cu puterea politică locală și câteodată în cârdășie cu infractorii. Avem sute de comunități în România ca aceasta, cu 15 – 20.000 de locuitori, din care 2.000 – 3.000 reprezintă populația activă. Ceilalți nu sunt nici șomeri, nici nu înregistrează alte venituri și ne punem întrebarea evident din ce trăiesc. Și avem și răspunsul de unde aceste cifre alarmante pe zona infracționalității, a furturilor și așa mai departe”, a mai spus Bode.

Ministrul a mai anunțat că urmează să demareze mai multe verificări în toate Inspectoratele de Poliție Județene, astfel încât cazuri precum cel din Bolintin Vale să nu mai aibă loc.

„Am cerut IPJ-urilor să facă verificări astfel încât cazuri de la Giurgiu să nu se mai întâmple. Anunț măsuri în propria noastră ogradă: așa cum știți pădure fără uscături nu se poate. Dar indiferent, măsuri pe componenta de integritate și profesionalism, o să fie luate și în 2022. În România trebuie să învățăm să ne asumăm responsabilități”, a spus Bode.
Un om a murit după ce a fost lovit cu o piatră de un tânăr din localitate.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, comisarul şef Georgian Drăgan, anunţă că autorităţile au instituit în oraşul Bolintin Vale „o zonă specială de siguranţă publică”, în urma protestelor localnicilor care reclamă lipsa de implicare a autorităţilor în situaţia în care o familie îi terorizează, iar un membru al acestei familii a ucis, lovind cu o piatră în cap, un bărbat, şofer de profesie, tatăl a doi copii.

coral