În perspectiva lansării unui nou ciclu de finanțare al Programului Electric UP, Ministerul Energiei a lansat în consultare publică Ghidul programului de finanțare.

Scopul principal al programului Electric Up îl reprezintă promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice, având ca rezultat direct reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea calității aerului. De asemenea, programul vizează dezvoltarea infrastructurii pentru electromobilitate și încurajează utilizarea autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in.

În cadrul programului, se oferă un ajutor de minimis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, sistemelor de stocare a energiei, stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și sistemelor alternative de încălzire/răcire.

Ajutorul acordat este limitat la 150.000 de euro per beneficiar, dar nu mai mult de 75% din valoarea totala a investiției. Restul de 25% urmând să fie cofinanțat din surse proprii.

Cheltuielile eligibile includ:

  • Cheltuieli cu achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp;
  • Cheltuieli cu achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice, de minimum 22 kW și care să aibă minim două puncte de încărcare;
  • Cheltuieli cu achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a unui sistem de stocare a energiei electrice, cu o capacitate de minimum 30% din energia produsă de sistemul fotovoltaic.
  • Maximum 30% din valoarea totală a cheltuielilor înregistrate cu achiziția și montarea sistemului alternativ de încălzire/răcire;
  • Cheltuieli asociate proiectării, obținerii avizelor necesare, precum și cheltuielile cu consultanța și managementul de proiect, reprezentând maximum 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

Cheltuielile cu lucrările de montaj și punere în funcțiune pot fi de maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului.

Este important de menționat că sunt eligibile doar cheltuielile pentru activități desfășurate după semnarea contractului de finanțare nerambursabilă, iar taxa pe valoarea adăugată (TVA) poate fi inclusă în cheltuielile eligibile, dacă este nedeductibilă.

În vederea depunerii cererii de finanțare în cadrul programului Electric UP, este necesară realizarea unei analize energetice cu privire la consumul actual și consumul estimat pe o perioadă de 12 luni consecutive sau pentru intervalul corespunzător din activitatea sezonieră.

coral