Sâmbătă, 8 august, incident violent în zona parcului destinat plimbării câinilor din cartierul clujean Gheorgheni! Totul, după ce un rottweiler uriaş, purtat de stăpân fără lesă şi botniţă a atacat un bichon, plimbat de o tânără poliţistă aflată în timpul liber! Iar în momentul când femeia a reuşit să-şi elibereze căţelul din gura câinelui de luptă, acesta a muşcat-o şi pe ea de mână. Poliţista spune că incidentul a costat-o scump: a ratat proba fizică pe care trebuia s-o susţină astăzi la un institut de învăţământ, iar căţelul s-a ales cu cinci răni adânci, în zona spinării!

Luni, 10 august, tânăra poliţistă este însoţită la I.M.L. Cluj de prietenul ei, poliţist la rândul său. La mâna dreaptă aceasta are urmele unei „capsări” de dată recentă, fapt care mă îndeamnă să o întreb ce-a păţit.  După câteva secunde de dialog cu prietenul său – şi încurajată de acesta – tânăra se oferă, cu amabilitate, să-mi relateze neplăcuta păţanie pe care a trăit-o în urmă cu două zile, în cartierul clujean Gheorgheni…

Explică aceasta: „Sâmbătă seară, pe la ora 20.30  îmi plimbam micuţul nostru bichon, care cântăreşte maxim cinci kilograme – şi vă precizez greutatea lui ca să ştiţi în ce „luptă” inegală a nimerit. Intrând împreună, pe locul destinat plimbării animalelor de companie din Gheorgheni, am văzut acolo un rottweiler uriaş, care cântărea probabil vreo şaptezeci de kilograme, însoţit de stăpânul lui, un bărbat cam de 30 de ani… Animalul era fără lesă şi fără botniţă, aşa că l-am întrebat pe acesta – cum au făcut-o şi alţi doi posesori de câini, sosiţi aproape în acelaşi moment cu mine – dacă e periculos. El ne-a liniştit spunându-ne că nu e nicio problemă, aşa că l-am dezlegat imediat pe al meu, neînchipuindu-mi că ar putea apărea vreo problemă. Dar, în secunda următoare, rottweilerul a sărit direct pe căţelul meu şi – nici mai mult, nici mai puţin – l-a prins între fălci, ca pe-un iepure! Şi, cu el în bot, s-a apucat să-l scuture zdravăn”!

După ce-a trecut clipa şocului, poliţista mărturiseşte că a sărit la rottweiler şi a încercat să-şi tragă căţelul dintre fălcile lui, ajutată de proprietar şi de alţi doi bărbaţi, aflaţi în preajmă. Dar, zadarnic: animalul de luptă nici nu se gândea să-şi lase prada! „După minute lungi în care mi-a ţinut bichonul în dinţi, m-a tras şi pe mine după el prin parc. Eu, credeţi-mă, îl ţineam pe câinele atacator doar de piele şi, spre marele noroc al căţelului, la un moment dat l-a scăpat dintre fălci.

Dar, în secunda următoare, furios, s-a întors spre mine şi m-a muşcat de mâna dreaptă. Imediat după incident, în braţe cu căţelul însângerat, l-am sunat pe prietenul meu şi – după sosirea acestuia – am mers amândoi unde era necesar să ajungem în clipele acelea: el cu căţelul la USAMV, la un medic veterinar, iar eu la Spitalul Militar, pentru a mi se acorda primul ajutor. Şi, după ce am primit îngrijiri – inclusiv o injecţie antitetanos – m-am deplasat şi eu la USAMV, unde am rămas până a doua zi, dimineaţa. Să nu uit: medicii de la Spitalul Militar m-au sfătuit să mă prezint cât mai urgent şi la Clinica de Boli Infecţioase, pentru a mi se administra antirabic”. Intră în discuţie şi prietenul ei, care îmi relatează ce s-a întâmplat în continuare:

„S-a anunţat poliţia, imediat după incident, iar proprietarul câinelui de luptă a fost identificat. Însă, avem în continuare o mare supărare, care ne obligă să depunem plângere pe numele acestuia, pentru neluarea măsurilor de împiedicare a atacului canin asupra persoanelor: deşi putea să ne contacteze, uşor de tot, nu a venit la noi să-şi ceară măcar scuze – dacă nu chiar să se intereseze de sănătatea prietenei mele şi a bichonului nostru. Şi ar mai fi ceva de spus: spre deosebire de alte ţări, şi la acest capitol legislaţia noastră este veche, perimată, iar pedepsele – conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, din anul 2002 –  sunt extrem de mici, aproape inexistente, pentru stăpânii iresponsabili de câini de luptă, categorie din care face parte şi rasa rottweiler”!

Nu-şi termină bine vorba şi cei doi poliţişti sunt preluaţi de asistenta I.M.L.Cluj, care-i întreabă de actele aflate asupra lor. Însă, din păcate, pentru a fi consultată, victima mai are nevoie de parcurgerea unei etape: trebuie să se prezinte încă din start la Clinica de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, deoarece certificatul medico-legal nu poate fi emis, conform legii, decât pe baza graficului de tratament pe care urmează să îl urmeze în zilele următoare. Cei doi iau notă, atenţi, la îndemnul asistentei şi, înainte de a părăsi instituţia medicală clujeană, cu direcţia „Infecţioase”, poliţistul îmi mărturiseşte, concluziv:

„Mai e o problemă, serioasă de tot, care ne determină să nu-l iertăm pe stăpânul câinelul agresiv: de sâmbătă, căţelul nostrul – cu cinci plăgi cusute în zona spatelului –  plânge încontinuu, suferă teribil, fapt care ne doare şi pe noi la maximum, acesta fiind de mai mult timp un membru al familiei…”

                                                                             Sorin Grecu

  coral