După 10 ani de carieră în Poliția Română, Andrada Voicu și-a dat demisia. Tânăra a devenit cunoscută după ce a declarat război sistemului. Aceasta a avut curaj să vorbească despre problemele cu care se confruntă Poliția Română, fapt pentru care a intrat în atenția superiorilor săi, fiind anchetată disciplinar

În anul 2018, în timp ce era polițistă în Pașcani și se îndrepta către o misiune, Andrada Voicu a fost implicată într-un accident rutier care era să-i aducă moartea. Atunci a fost pentru prima dată când s-a gândit că meseria sa impune prea multe riscuri și îi aduce prea puține satisfacții. La 5 ani după acest eveniment nefericit, tânăra a demisionat din Poliția Română.

Andrada Voicu: „Poliția nu este așa cum am crezut eu”

După ce a demisionat din poliție, Andrada Voicu a mărturisit că nu a simțit niciodată o aplecare deosebită față de această meserie, ci a ales să fie polițistă la îndemnul părinților, care și-au dorit ca ea să aibă un serviciu stabil.

„Meseria de polițist nu am ales-o neapărat pentru că a fost un vis al meu pe care aș fi vrut să mi-l îndeplinesc. Se întâmplă de multe ori în viață să pășim pe cărări care au fost bătătorite de alte persoane pentru noi, iar atunci, la îndemnurile mamei mele, ale părinților mei, m-am îndreptat spre un serviciu de stat, ajunsesem la ideea că serviciul la stat este ținta și acolo ar trebui să ajung, chiar dacă pasiunile mele erau altele. Eu avem înclinații artistice, îmi plăcea să cânt, îmi plăcea să scriu, nu mi-am dorit neapărat să am o carieră în poliție.

În schimb, datorită ideilor care mi-au fost implementate, m-am îndreptat spre o carieră în poliție. Este o meserie pe care am făcut-o cu drag, este o meserie care mi-a plăcut, dar, din păcate, mediul toxic m-a făcut să renunț după aproape 10 ani, pentru mine, cel puțin, a fost un mediu care nu mi-a permis să mă dezvolt suficient, nu mi-a permis să mă autoeduc și, mai presus de toate, poliția nu este așa cum am crezut eu că va fi și cum am învățat în cărțile de tactică polițienească, atunci când eram elev al Școlii de Poliție”, a mărturisit Andrada Voicu.overlay-clever

Fosta polițistă era să-și piardă viața într-un accident rutier

În aprilie 2018, în timp ce era în misiune, Andrada a trecut printr-un accident rutier în care era să-și piardă viața. A fost în concediu medical câteva luni, iar în februarie 2019, după ce s-a întors la serviciu, a început să facă dezvăluiri din interiorul sistemului.

„Toată lumea crede că o carieră în poliție îți aduce o stabilitate anume și că îți aduce niște beneficii, însă, de foarte multe ori, acele beneficii care vin la pachet cu meseria de polițist te fac să te expui la anumite riscuri, riscuri prin care și eu am trecut. Am avut un accident rutier foarte grav, am fost la un pas de a-mi pierde viața într-o misiune de serviciu. Nu știu dacă se merită să te expui la astfel de riscuri, pentru un salariu care nu este așa de mare pe cât crede lumea. Mergeam la o misiune unde era o fetiță dispărută de la domiciliu, o fetiță de trei ani, dacă nu mă înșel. Am plecat la domiciliul ei, pentru a vorbi cu mama, pentru a merge să o căutăm împreună cu ceilalți colegi care deja erau acolo.

Pe drum s-a întâmplat nenorocirea. Colegul care conducea autoturismul în care ne aflam a intrat într-o depășire într-o zonă în care depășirea era interzisă și am intrat în contact frontal cu o dubă de transport marfă. A fost un moment crucial în viața mea, nu neapărat din pricina facturilor pe care le-am avut, pentru că am avut foarte multe facturi, ci mai degrabă din pricina faptului că am avut mai multe hemoragii la cap, care nu răspundeau la tratament și nu știam efectiv ce se va întâmpla cu viața mea.

La un moment dat, chiar credeam că o să mor. În momentele alea ai tendința să tragi linie și să te gândești la toate lucrurile care ți-au adus bucurie în viață, iar eu în momentele respective, când eram pe patul de la ATI, am tras linie și nu am avut niciun lucru frumos la care să mă gândesc”, a precizat fosta polițistă.

Andrada Voicu a demisionat din poliție

În luna februarie a acestui an, Andrada Voicu a demisionat. Fosta polițistă are acum propria sa afacere. Este copywriter, scrie diverse texte care ajung la mii de persoane. Tânăra lucrează și la o carte pe care își dorește să o lanseze în viitorul apropiat.

„Declicul s-a produs într-o zi în care o prietenă care este jurnalist mi-a propus, într-un mesaj pe Facebook: «uite, Andrada, ar fi super util dacă tu ai intra pe un live pe Facebook în care să vorbești cu viitorii elevi ai școlilor de poliție și să le explici lucruri frumoase care se întâmplă în sistemul ăsta».

Nu i-am răspuns, pentru că am avut un șoc și am stat în jur de jumătate de oră și m-am întrebat: «să presupunem că aș face un live în care să discut cu elevii școlilor de poliție, ce aș putea să le povestesc eu lor, cum aș putea să le spun lucruri frumoase despre o instituție în care eu nu mai cred!?». Ăla a fost momentul în care mi-am dat seama că eu, într-adevăr, nu mai vreau să mai fac parte din sistemul ăsta” a dezvăluit Andrada Voicu.