News Flash:

Premieră în istoria Romaniei: MAE publică lista prizonierilor romani morţi în lagărele sovietice

16 Aprilie 2020
1654 Vizualizari | 0 Comentarii
Lager sovietic

Ambasada României la Moscova a publicat lista celor peste 20.000 de prizonieri români morţi în lagărele sovietice în perioada 1941-1956.

Într-un comunicat, Ambasada României la Moscova anunţă finalizarea Listei nominale integrale a 20.718 prizonieri de război (militari) şi „internaţi” (civili deportaţi) români, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse. „Scoaterea la lumină şi aducerea la cunoştinţa urmaşilor şi opiniei publice din România a datelor de identificare ale foştilor prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai întors niciodată din Rusia reprezintă o PREMIERĂ pentru istoriografia românească”, subliniază misiunea diplomatică.

Lista, întocmită în ordine alfabetică, poate fi consultată aici.

Actul este însoţit de o anexă cu „Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război şi internaţii civili români decedaţi în anii 1941-1956”. „Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse”, se arată în comunicat. Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse: Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, Arhiva Militară de Stat Rusă, Arhiva de Stat Istorico-Militară Rusă, Arhiva de Stat Economică Rusă, Arhiva Rusă de Stat pentru Istoria Social-Politică, Arhiva Centrală a Serviciului de Securitate a Rusiei, Arhiva Centrală a Ministerului Apărării Federaţiei Ruse.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

lista lagar sovietic mae
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 33 queries | Mysql time :0.047151 (s)