Situația facturilor la energie, sosite o dată la câteva luni, în atenția premierului.

Astăzi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că furnizorii care emit cu întârziere facturile la energie ar trebui să le permită clienților să plătească suma datorată eșalonat.

„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau după șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, astfel încât cetățenii să poată să-și plătească factura”, a spus premierul.

La polul opus, potrivit Europa Fm, furnizorii susțin că întârzierile se produc și din cauza schimbărilor dese din legislație făcute de Guvern.

Vă reamintim că săptămâna trecut Guvernul a decis revenirea la o piață a energie semireglementată până la începutul anului 2025, iar parlamenarii trebuie să stabilească forma finală pentru calculul facturilor în următoarea perioadă.

Totodată, Nicolae Ciucă a declarat că susţine ca mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice, să beneficieze de preţ compensat la energie, menţionând că sunt pregătite amendamente în acest sens la ordonanţa pe energie aflată în dezbaterea Parlamentului.

Despre reglementarea preţului la energie pentru doi ani, premierul a precizat că este o decizie convenită în coaliţie.

coral