Nicolae Ciucă a anunțat care sunt noile măsuri de compensare a facturilor la energie și gaze naturale. Premierul a spus care este plafonul atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru firme. Compensarea va fi aplicată pentru lunile februarie și martie 2022.

Măsuri de compensare a facturilor la energie și gaze

Premierul a făcut declarații de ultimă oră cu privire la cel mai arzător subiect al momentului: facturile la gaz și energie. Astfel, Nicolae Ciucă a anunțat oficial că nicio persoană nu va plăti mai mult de 0,8 lei pe Kwh pentru energie electrică şi 0,31 lei pentru gaze naturale, indiferent de consum.

În ceea ce privește consumatorii non-casnici, IMM-uri şi industria alimentară, plafonarea va fi de un leu la energie electrică şi 0,37 lei la gaze naturale. Oficialul a transmis că această compensare se va aplica pentru lunile februarie şi martie 2022.

Marți, 25 ianuarie 2022, Guvernul României a adoptat Ordonanța pentru compensarea facturilor la gaze și energie.

PNL susține plafonarea prețurilor retroactiv

Liderul PNL a declarat că partidul pe care îl conduce susține retroactivitatea aplicării OUG dacă legislația o permite.

Eu susțin și pentru ianuarie, și pentru decembrie, noiembrie. Problema este, dacă susține legislația din România dacă poți să faci ceva retroactiv. Nimeni din Partidul Național Liberal nu se opune, a subliniat Florin Cîțu.

În acest context, Ministrul Energiei a anunțat că de noile măsuri vor beneficia 95% dintre consumatorii de energie electrică și aproximativ 75% dintre consumatorii de gaze naturale. Potrivit spuselor sale, măsurile adoptate de către Guvern se aplică pentru perioada 1 februarie – 31 martie, atât în cazul consumatorilor casnici, cât și în cazul firmelor și vor avea un impact bugetar de 3 miliarde de lei.

Guvernanții au venit în sprijinul populației și au oferit, în ianuarie, o sumă de bani pensionarilor cu venituri mici, tocmai pentru a-i ajuta să suporte valul de scumpiri la utilități, dar și la alimente.

  coral