News Flash:

Românii nu merg la psiholog, deşi au nevoie de ajutor: 1 din 2 se confruntă cu o problemă de natură psiho-emoţională

12 Octombrie 2022
2598 Vizualizari | 0 Comentarii
Romanii nu merg la psiholog desi ar avea nevoie

55% la sută dintre români susţin că au resimţit în ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emoţional, din cauza pandemiei Covid-19, în principal prin restricţia libertăţii de mişcare şi izolare.

1 din 2 români declară că este afectat negativ de conflictul din Ucraina - cost al vieţii mai ridicat, teama de război, empatia pentru oamenii din Ucraina - şi tot jumătate dintre români suferă de epuizare generală la locul de muncă, conform unui studiu realizat la iniţiativa reţelei de sănătate Regina Maria.

Iată câteva dintre datele prezentate de acest studiu:

Două treimi sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat

44% consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit

89% nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie

22% recunosc că în ultimul an au simţit nevoia să discute cu un psihoterapeut, însă dintre ei doar 50% au şi apelat la unul

De asemenea, potrivit studiului citat, auto-percepţia despre sănătatea psihoemoţională este bună pentru 59% dintre români, la un nivel funcţional pentru 39% şi deteriorată pentru 2%.  

"În ceea ce priveşte tipul problemelor de natură psihologică sau emoţională, 59% din repondenţi au declarat că s-au confruntat în ultimul an cu o problemă individuală: stres, anxietate, gestionarea unor emoţii, teamă, fobii, în vreme ce 36% au avut probleme care ţin de relaţia cu persoane apropiate (partener, copil)”, se mai arată în comunicat.  

În plus, românii nu acordă multă atenţie timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu e planificat:

45% îşi alocă timp “atunci când este posibil”.

Două treimi declară că nu au hobby-uri

25% declară că fac sport regulat. 

Nici în ceea ce priveşte starea de bine la muncă cifrele nu sunt îmbucurătoare.

30% resimt un impact negativ al vieţii profesionale în viaţa personală: oboseală (36%), iritabilitate (32%), incapacitate de a se relaxa acasă (30%), timp redus cu familia (32%).

25% declară că au un program de lucru nerezonabil

48% se simt excesiv de încărcaţi cu munca

38% sunt afectaţi de epuizarea generată de locul de muncă (burnout).  

”Epuizarea aceasta este generată mai ales de o stare emoţională de “vacuum energetic” resimţită după terminarea programului de lucru. Incertitudinea locului de muncă este şi ea o problemă pentru români: doar 1 din 3 români simte că are un loc de muncă stabil. Cu atât mai mult, nevoia pentru servicii de psihoterapie se resimte şi la nivelul companiilor”, se mai arată în comunicatul de presă.  

Studiul “Starea de bine a românilor” a fost desfăşurat în vara anului 2022, de către D&D Research, pe un eşantion naţional format din populaţia activă profesional cu vârste cuprinse între 22 şi 60 de ani, locuind în oraşe cu peste 100.000 locuitori. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0970 (s) | 22 queries | Mysql time :0.029441 (s)