Sănătatea dentară ocupă un loc pe lista de priorități doar atunci când începe să provoace dureri. Dar te-ai gândit vreodată ce ar trebui să faci pentru a nu ajunge din nou în astfel de situații? Ei bine, prevenția este cheia atunci când vine vorba de sănătatea generală a organismului uman, inclusiv atunci când vine vorba de dantura ta. Prevenirea afecțiunilor stomatologice constă în respectarea cu rigurozitate a rutinei de igienă orală și în a adopta un stil de viață sănătos.

Pe lângă ceea ce poți face singur acasă pentru a avea mai multă grijă de dantura ta, prevenția afecțiunilor orale se face și în cabinetele dentare. Dacă locuiești în Cluj sau în oricare alt oraș mare din țară, vei găsi o multitudine de clinici dentare sau cabinete stomatologice la care poți merge pentru controlul de rutină, o dată la 6 luni. Pe lângă vizita periodică la cabinet, contează și cum ai grijă de sănătatea orală la tine acasă, astfel:

Nu te băga la somn și nu-ți începe ziua fără să te speli pe dinți

Cu siguranță știi deja că trebuie să-ți periezi dinții de cel puțin două ori pe zi pentru a-i menține curați și sănătoși întreaga viață. Dar de câte ori nu te-ai lăsat învins de oboseală și ai adormit fără a te spăla pe dinți seara? Totuși, oricât de dulce ar fi somnul, periajul dentar de după cină are un rol foarte important, deoarece înlătură germenii și placa bacteriană care se acumulează pe tot parcursul zilei, afirmă Healthline.

În ceea ce privește un periaj dentar realizat corespunzător, acesta trebuie să dureze de fiecare dată cel puțin două minute, să se realizeze mereu dinspre gingie spre vârful dinților, să se folosească o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți cu fluor.

Consideră ața dentară la fel de importantă ca periajul dinților

Ața dentară ajunge acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge. Aceasta înlătură resturile alimentare din locurile greu accesibile, reduce cantitatea de placă bacteriană acumulată, stimulează gingia și ajută la scăderea inflamației din această zonă. În completarea periajului și a aței dentare, este recomandat să folosești și alte mijloace auxiliare de curățare a dinților, precum dușul bucal, periuțele interdentare și apa de gură. Fiecare are rolul său și contribuie la a avea o igienă orală completă și corectă.

Mergi la medicul stomatolog de cel puțin două ori pe an

Deși este înrădăcinat în obiceiurile noastre să mergem la medic doar atunci când începe să ne doară ceva, trebuie să înțelegem că vizita periodică la stomatolog ține afecțiunile dentare la distanță. O dată la 6 luni, în cadrul consultației de rutină, medicul analizează cavitatea orală pentru a verifica dacă au apărut carii, inflamații ale gingiei sau alte probleme dentare și realizează un detartraj, urmat de airflow și periaj profesional. Acestea din urmă curăță în profunzime dantura de acumulările de placă bacteriană și tartru, pentru a reduce cât mai mult șansele de dezvoltare a gingivitei sau a bolii parodontale.

Spune DA unui stil de viață sănătos

Mâncarea procesată pare a fi mereu o soluție simplă și rapidă, dar nu și cea mai sănătoasă. Legumele și fructele proaspete sunt bogate în vitamine și minerale, iar consumul acestora îți oferă mai multă energie și  contribuie la sănătatea generală a organismului. Pe lângă acest aspect, ele curăță în mod natural dinții, atunci când te bucuri de gustul lor fresh. De asemenea, în sens contrar, este de preferat să eviți pe cât se poate consumul excesiv de zahăr și băuturi carbogazoase, deoarece acestea sporesc riscul de apariție a cariilor dentare. În plus, consumul de  cel puțin 2 litri de apă pe zi nu doar că hidratează organismul, dar ajută și la eliminarea unora dintre efectele negative ale alimentelor și băuturilor lipicioase.

În concluzie, sănătatea dentară este importantă pentru bunăstarea ta generală și pentru a rămâne așa pe termen lung, trebuie să acorzi prevenției o atenție deosebită. Periajul zilnic, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la medicul stomatolog sunt elemente-cheie în menținerea sănătății dentare. În plus. adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și hidratarea adecvată, completează această rutină de prevenție.

Sursă foto: unsplash coral