Guleratul, un urs care a apucat să trăiască numai doi ani, în Predeal, a fost împușcat în văzul a zeci de turiști. Pădurarul care a apăsat pe trăgaci spune că s-a auto-apărat, iar imaginile suprinse de un martor vor fi relevante în ancheta acestui caz!

Animalul era în vizorul vânătorilor de aproape o lună! Autoritățile spun că aveau toate avizele pentru recoltare. Într-o fracțiune de secundă viața ursului de doar doi ani s-a sfârșit. Guleratul, așa cum l-au botezat localnicii și turiștii care îl ştiu încă de anul trecut și-a dat ultima suflare în văzul oamenilor, ca la un spectacol grotesc. Ursul a ajuns în apropierea unui restaurant din Predeal. Turiștii au sunat la 112, iar poliția a chemat la fața locului, și pădurarii. Aceștia au alungat ursul către pădure, iar în spatele unor scânduri, Guleratul și-a găsit sfârșitul.

Animalul era ținta vânătorilor de aproape o lună. Angajații regiei pădurilor din Brașov au cerut de la Ministerul Meidului un aviz de recoltare a exemplarului. Cerearea ar fi fost aprobată, iar pădurarii au pornit vânătoarea. 

Deranjat că a fost luat la întrebări, cel care a condus operațiunea și a împușcat ursul, spune că nu exista altă soluție pentru îndepărtarea pericolului:

”Ursul, în primul rând, nu se poate tranchiliza în libertate. Dacă se dă o cantitate mai mare există riscul să moară ursul. Plus că tranchilizarea nu se face la o distanță mare, maxim 15 metri. Și mai bine împușcăm ursul decât să-l tranchilizăm? Nu, nu, nu”.

Reprezentanţii asociaţiei care se ocupă de sancruatul de la Zărneşti contrazic spusele celui care a condus operaţiunea de anihilare a ursului!

”Au fost aduși din libertate mai mulți urși în rezervația de la Zărnești. Toți acești urși au fost tranchilizați în libertate și n-a murit niciunul”, spune Cristina Lapis, președinte Asociația Milioane de Prieteni.

Guleratul devenise o mică vedetă a Predealului. Turiștii și localnicii se obișnuiseră cu prezența lui. Blana alba din jurul gatului l-a deosebit pe Guleratul de ceilalti ursi care mai coboara in statiune. Cu timpul oamenii au inceput sa prinda drag de el, dar chiar şi aşa, aveau grijă să pastreze distanta.

Asociația Milioane de Prieteni a făcut o cerere, în luna decembrie a anului trecut, pentru ca ursul să fie dus în rezervație. Nici până în ziua de azi conducerea regiei pădurilor din Brașov nu a răspuns solicitării.

Ministrul Mediului a anunțat că a pornit deja o anchetă legată de împuşcarea ursului. Ministrul Mediului recunoaşte că prima opţiune pentru urs era relocarea!

În urmă cu câteva zile, tot la Predeal, un urs a murit după ce și-ar fi secționat artera femurală în sârma ghimpată pusă într-un gard.

  coral