În cadrul reuniunii la nivel înalt de joi de la Bruxelles, cei 27 de șefi de stat și de guvern din UE au cerut Băncii Europene de Investiții (BEI), brațul financiar al UE, să își extindă împrumuturile către companiile din domeniul apărării pentru a sprijini reînarmarea europeană împotriva Rusiei, potrivit AFP.

BEI „este invitată să își adapteze politica de creditare la industria de apărare”, au scris șefii de stat și de guvern europeni într-o declarație comună.

Banca cu sediul în Luxemburg, ai cărei acționari sunt statele membre ale Uniunii Europene, acordă împrumuturi și garanții întreprinderilor pentru a finanța politicile prioritare ale Europei.

De la crearea sa în 1958, a investit peste un trilion de euro în proiecte privind clima și mediul, coeziunea socială și teritorială, inovare și sprijin pentru IMM-uri.

Mandatul său îl autorizează să investească în producția de bunuri cu dublă utilizare, atât civilă, cât și militară, cum ar fi dronele, dar nu încă în armament în sens strict.

Cu prestigiosul său rating financiar AAA, o garanție de soliditate care îi permite să se împrumute la prețuri avantajoase, BEI joacă un rol-cheie în finanțarea tranziției energetice.

Franța, în special, a militat pentru ca mandatul BEI să fie extins la industriile de apărare. Săptămâna aceasta a redactat o scrisoare în acest sens, alături de alte treisprezece țări, printre care Germania și Italia.

Invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, a „declanșat o nevoie sporită de investiții în sectorul securității și al apărării”, au spus acestea.

În 2022, BEI a semnat contracte de finanțare în valoare de 65 de miliarde de euro. Ea joacă, de asemenea, un rol în promovarea dezvoltării internaționale: divizia sa de parteneriate globale, EIB World, care este activă în 160 de țări, a acordat anul trecut împrumuturi în valoare de 10,8 miliarde de euro.

  coral