Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu care prevede limitarea la 10.000 de euro a plăților în numerar și verificarea tranzacțiilor în criptomonede, în cadrul eforturilor de protejare a cetățenilor și a sistemului financiar comunitar de acțiuni de spălare de bani și în sensul combaterii finanțării terorismului.

”Acest acord se înscrie în noul sistem UE de combatere a spălării de bani. Va îmbunătăți modul de organizare și de cooperare a sistemelor naționale de combatere a spălării de bani și a finanțării terorismului. Acordul va asigura că autorii fraudelor, membrii grupurilor de crimă organizată și teroriștii nu vor mai avea spațiu în sistemul financiar pentru legitimarea acțiunilor lor”, a declarat Vincent Van Peteghem, ministrul de Finanțe al Belgiei, țară care exercită Președinția semestrială a Consiliului UE.

Acordul UE privind combaterea acțiunilor de spălare de bani va armoniza reglementările la nivelul statelor Uniunii Europene și prevede obligații pentru instituțiile și entitățile financiare private – bănci, agenții imobiliare, servicii de gestionare a activelor, cazinouri, comercianți, potrivit Consiliului UE.

Obligații în sectorul criptomonedelor și în industria produselor de lux

Noile reglementări vor acoperi ”cea mai mare parte a sectorului criptomonedelor”, forțând furnizorii de criptoservicii să verifice informațiile clienților și să raporteze activitățile ilegale.

Potrivit acordului, entitățile financiare vor trebui să efectueze verificări pentru orice tranzacție care depășește valoarea de 1.000 de euro.

Obligații asemănătoare de verificare vor fi implementate în industria produselor de lux și în cadrul cluburilor profesioniste de fotbal și la nivelul agenților de profil.

Limitarea la 10.000 de euro a plăților în numerar

Va fi introdusă la nivelul Uniunii Europene ”o limită maximă de 10.000 de euro pentru plățile în numerar”, ceea ce va face mai dificil pentru infractori să efectueze operațiuni de spălare de bani. Statele membre UE vor avea flexibilitatea de a impune limite mai reduse în privința plăților cash.

Conform acordului provizoriu, entitățile financiare vor trebui să identifice și să verifice identitatea persoanelor care efectuează ocazional o tranzacție cu numerar cu sume cuprinse între 3.000 și 10.000 de euro.

Acordul provizoriu va trebui definitivat și aprobat formal de Consiliul UE și de Parlamentul European.

  coral coral