News Flash:

Care este legatura dintre inteligenta si ora de culcare

24 Iulie 2013
1265 Vizualizari | 0 Comentarii
Satoshi Kanazawa, profesor de psihologie la London School of Economics, a realizat un studiu care a dezvalui diferente importante de comportament intre cei care se culca tarziu si cei care se scoala foarte devreme, informeaza ziarul ABC.

Acest fenomen este atribuit asa numitului ciclu circadian, ciclul de 24 de ore care ne regleaza ceasul biologic in perioada de somn si in cea de veghe. Normal este ca perioada somnului la fiinta umana sa inceapa atunci cand se stinge lumina solara, avand in vedere ca prin natura noastra suntem fiinte diurne. In aceasta faza, corpul nostru intra in perioada de „economisire a energiei”, temperatura corporala scade si nu se mai secreta hormoni.

Progresiv, corpul isi incetineste functiile. Nu mai suntem in alerta, scad reflexele, devenim lenti iar minimul de activitate se inregistreaza intre orele 3 si 6 dimineata.

Acest ritm se autoregleaza daca respectam rutina in functie de obiceiurile noastre vitale. Totusi, cand o persoana nu se poate odihni in functie de ceasul sau intern, ritmul circadian se deregleaza si pierde o parte importanta a capacitatilor sale fizice si mentale.

Studii recente au relevat ca exista persoane care se abat de la aceste reguli. Sunt asa numitele pasari de noapte, al caror ciclu circadian este mai lung decat obisnuit. Potrivit cercetatorilor spanioli Ibcia Santibáñez Lara si Jorge Sánchez Vega, asa-numitii „noctambuli” au perioadele de somn deplasate si simt nevoia sa se culce mai tarziu, in jur de ora 2 noaptea.

Pe de alta parte, spre deosebire de ceilalti, aceste persoane au perioada de varf de activitate si sunt mai productive dupa miezul noptii. Daca sunt obligate sa intre intr-un ritm matinal si sa se trezeasca dimineata devreme, este probabil ca vor trece prin perioade de somnolenta excesiva si le va fi mai greu „sa porneasca”, avand in vedere ca ritmul lor natural este sa se trezeasca dupa orele 10 dimineata.

Pe de alta parte, persoanele care au un ciclu circadian „devansat” se trezesc spontan intre orele 5 si 6 dimineata si rareori se culca mai tarziu de 11 noaptea. Sunt persoane care rezolva sarcini fizice si mentale dimineata, iar productivitatea lor scade de-a lungul dupa-amiezii. Daca sunt obligate sa lucreze in ture de noapte probabil ca nu se vor adapta usor.

Cercetarile ulterioare au aratat ca exista un paralelism intre obiceiurile de somn si personalitate.

Satoshi Kanazawa, de la London School of Economics, a descoperit ca asa numitele „pasari de noapte” au in general un coeficient intelectual peste medie. Concluzia trasa de echipa lui Kanazawa este ca aceste persoane sunt mai adaptate vremurilor moderne, au renuntat la obiceiurile stramosilor nostri si au devenit fiinte mai complexe si mai evoluate.

Totusi, noctambulii sunt mai irationali si, in general, putin fiabili in reactiile si comportamentele lor. La capatul opus, potrivit un studiu realizat in 2008 de psiholoaga Marina Giamnietro, se plaseaza diurnii, care sunt mai ordonati si sunt mai putin predispusi la dereglarile de personalitate sau la dependente.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

fenomen ciclu circadian somn reflexele autoregleaza noctambuli
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1773 (s) | 36 queries | Mysql time :0.099327 (s)