News Flash:

EXCLUSIV! Sabau: Barbu a vorbit fara sa gandeasca. Istoricul Barbu a disparut

27 Martie 2013
1456 Vizualizari | 0 Comentarii
Profesorul emerit Nicolae Sabau, fostul director al departamentului de Istoria Artelor din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, a explicat in exclusivitate pentru Buna Ziua Cluj parerea sa despre gestul ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care il cunoaste din perioada cand a fost la Cluj. De asemenea, profesorul Sabau explica si care sunt pasii care ar trebui urmati de catre municipiul Cluj-Napoca in vederea castigarii titlului de Capitala Culturala Europeana.

"Din cate stiu eu si-a dat un doctorat in istoria artei, legat oarecum de pictura, influenta picturii cretane asupra picturii romanesti, dar nu sunt atat de sigur. A fost o teza de doctorat legata de arta post-bizantina si consonanta ei asupra artei occidentale. Eu nu stiu de unde aceste parti-pris-uri. Am ramas cu un semn al intrebarii, mai cu seama ca el a fost foarte bine primit la Cluj, ne cunoastem si sunt dezamagit de el. Ca ministru nu ai de ce sa te exprimi cu parti-pris-uri. Cine ii mai bun sa castige. Cred ca aceasta chestiunea deja raspunde omului politic si mai putin istoricului de arta. E pacat, ce sa zic. Regret realmente ce s-a intamplat. Se vede clar ca miroase a politic. Nu trebuia sa se exprime. Tin la Timisoara, imi place, tin la inteligenta de acolo, avem istorici de arta de calibru, cativa de acolo si-au dat doctoratul la noi, chiar eu am condus, printre care Adriana Buzila, care si-a dat o teza de doctorat foarte buna, Mihaela vlasceanu. In domeniul arheologiei sunt mult mai multi. Cred ca era mai bine daca s-ar fi abtinut si in fond, cu sanse egale sa pornim cu totii de la start. Indiferent ca e Clujul, ca e Alba-Iulia, ca este Timisoara, Oradea, mai stiu eu cine. Asa ar fi fost normal zic eu.

Revin si ma mira si nu stiu ce l-a determinat ca sa se exprime inainte de a fi judecat drept. Imi pare rau mai cu seama ca ne cunoastem. Imi pare rau ca s-a pierdut un istoric de arta bun si nu stiu in ce masura politicianul il inlocuieste pe istoricul de arta. Esti cu siguranta mai in vedere in acel domeniu.

E o intrebare cu un raspuns pe care l-ati asteptat(n.r. intrebat fiind de ce crede ca ar putea face municipiul Cluj-Napoca sa castige lupta pentru Capitala Culturala a Europei in 2021). E toata istorica Clujului, Claudiopolis, Klausenburg, Kolozsvár, care intr-o vreme a fost chiar capitala a principatului transilvanean in epoca pre-moderna. Nu mai vorbesc de zestrea arhitectonica care este foarte bogata incepand de la arhitectura romana si pana la arta post-moderna. Mai este centrul universitar, UBB este fanion in cadrul universitatilor central-estica, o universitate multi-culturala, teologiile de toate felurile. As vrea sa vad in Europa cate universitati au acest caleidoscop in sensul bun al cuvantului de religii in care exista de la ortodoxie la greco-catolicism, calvinism, unitarianism. Sunt reprezentate toate cultele. Nu mai vorbesc de arta teatrala, de cinematografie, de activitatea pe care o are tineretul.

Ramane in datoria noastra ca fiecare dintre noi, individual sau in echipa sa luptam pentru acest deziderat. Noi deja ne-am angajat cu puterile noastre, prin publicatii, poate ati vazut ca chiar in preajma Craciunului a aparut volumul  "Biserici clujene. Churches of Cluj. Kolozsvári templomok. Klausenburger Kirchen" pe care eu l-am coordonat. Este o mica caramida pe care noi am cladit-o in istoria artei, apoi domnul profesor Preda de la teologie, apoi un colectiv de foarte harnici cercetatori, muzeografici, cadre didactici de limba maghiara. Am facut o istorie a bisericilor clujene de toate confesiunile ortodoxa, greco-catolica, luterana, si bisericele neo-baptiste. Una dintre actiunile viitoare ar fi aceea de restaurarea statuii sfantului Donath, de pe colina nordica a Clujului. Gandurile mi se pun si inspre restaurarea statuii Maicii Domnului si re-mutarea acesteia in fata universitatii si a bisericii piariste. Sunt actiuni pe care le facem si cu gandul acela ca Clujul sa poata concura in prim pas la titlul de capitala Culturala Europeana. Un prim pas va fi Clujul capitala culturala a tineretului care e o buna uvertura, un bun prolog la ceea ce va urma", a declarat Nicolae Sabau pentru Buna Ziua Cluj.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

nicolae sabau clujul claudiopolis klausenburg kolozsv r
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2306 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013366 (s)