News Flash:

Atentie clujeni! Ridicarea masinilor va fi din nou posibila

16 Decembrie 2016
716 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7612 RON (0.0000)
USD: 4.2560 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ridicarea masinilor va fi din nou posibila

Ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvernul condus de Dacian Ciolos printr-o hotarâre adoptata in sedinta de ieri.
Executivul a modificat si completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incât sa fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicarii acestei masuri tehnico-administrative.

Ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvern printr-o hotarâre adoptata in sedinta de astazi.
Executivul a modificat si completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incât sa fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicarii acestei masuri tehnico-administrative, arata paginadetransilvania.ro
Procedura instituita de Guvern nu vizeaza un rol punitiv al masurii (acest lucru intrând in sfera raspunderii contraventionale) si, totodata, propune un set de reguli procedurale care sa descurajeze aparitia practicilor abuzive si deturnarea scopului masurii intr-unul comercial.
Astfel, reglementarea stabileste clar faptul ca ridicarea vehiculului reprezinta masura tehnico-administrativa pe care politistul rutier o poate dispune in una din situatiile prevazute de art. 143 din Regulament, când vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea carosabila, respectiv:

·         in toate cazurile in care este interzisa oprirea voluntara;

·         in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii;

·         pe drumurile publice cu o latime mai mica de 6m;

·         in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice;

·         in pante si in rampe;

·         in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia „Stationare alternanta", in alta zi sau perioada decât cea permisa, ori indicatorul "Zona de stationare cu durata limitata" peste durata stabilita.

Masura nu va fi dispusa sau, daca a fost dispusa, executarea ei va inceta daca in vehicul este vizibila prezenta unor persoane. Conducatorul vehiculului este direct raspunzator in situatia in care prezenta unor persoane in vehicul nu este vizibila cu ocazia dispunerii sau punerii in executare a masurii tehnico-administrative.
De asemenea, aplicarea masurii nu se justifica in situatia unui vehicul care realizeaza actiuni de interventie sau misiuni care au caracter de urgenta.
Dispozitia de ridicare a vehiculului va cuprinde o serie de informatii relevante care pot proba prezenta vehiculului in locul din care a fost ridicat, necesitatea aplicarii masurii, dar si starea vehiculului inainte de ridicarea acestuia.
Actul normativ stabileste explicit operatiunile si regulile masurii tehnico-administrative:

·         transportul la locul de depozitare se realizeaza in conditii care exclud deplasarea pe propriile roti a vehiculului ridicat;

·         transportul la locul de depozitare nu se mai executa daca, pâna la initierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezinta la locul ridicarii si este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. In acest caz, se suporta doar contravaloarea operatiunii de ridicare;

·         depozitarea se face numai in spatii corespunzatoare, special amenajate de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, de catre administratia publica locala;

·         pe perioada depozitarii, vehiculele ridicate se afla in paza administratorului drumului public sau, dupa caz, a administratiei publice locale;

·         administratorul drumului public sau, dupa caz, administratia publica locala raspunde pentru eventualele avarii cauzate vehiculului ca urmare a efectuarii operatiunilor de ridicare, transport si depozitare.

Vehiculul ridicat se restituie dupa ce se face dovada achitarii tarifului aferent operatiunii/operatiunilor efectuate, in baza documentelor care atesta proprietatea sau detinerea legala a acestuia.
Programul de restituire a vehiculelor depozitate in spatiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.
Hotarârea adoptata astazi de Guvern aduce si o serie de imbunatatiri ale Regulamentului in privinta parcarii pe trotuar, astfel ca stationarea vehiculului este posibila numai daca acel trotuar este amenajat in acest scop, prin marcaje si semnalizare corespunzatoare.
Amenajarea parcarii pe trotuar va fi posibila numai daca:

·         se respecta culoarul destinat circulatiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor in vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m latime;

·         accesul vehiculelor in parcare se realizeaza din partea carosabila;

·         pozitionarea vehiculelor in parcare nu stânjeneste circulatia pe prima banda sau pe pistele amenajate.

Nu se pot amenaja parcari pentru autovehicule, pe trotuar, la mai putin de 10 m de intersectii, statii ale mijloacelor de transport in comun sau treceri pentru pietoni.
De asemenea, actul normativ se refera si la o serie de obligatii stabilite de Regulament pentru conducatorii de biciclete si care au fost aduse in acord cu realitatile tehnice/tehnologice actuale.
Astfel, de exemplu, echiparea bicicletei trebuie sa se faca cu elemente sau dispozitive care sa asigure vizibilitatea acesteia in trafic, in special pe timp de noapte, si sa nu se limiteze doar la cele de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor; se specifica distanta laterala recomandata la depasirea unei biciclete, de minimum 1,5 m, in loc de o „distanta laterala suficienta".

Informatii suplimentare:
Ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila s-a realizat in baza unor proceduri stabilite prin hotarâri ale consiliilor locale. Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca procedura de aplicare a masurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarâri ale consiliilor locale

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ridicari masini primarii dacian ciolos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 23 queries | Mysql time :0.039160 (s)