News Flash:

Cel mai valoros produs agricol din lume. Ce au descoperit cercetatorii in genomul plantei de cafea

9 Septembrie 2014
750 Vizualizari | 0 Comentarii
O echipa de oameni de stiinta a anuntat decodarea genomului plantei de cafea, identificand o serie de atribute genetice care ar putea fi folosite pentru a dezvolta noi tipuri de plante de cafea, scrie antena3.ro.

Astfel de plante de cafea modificate genetic ar putea sa reziste mai bine in medii aride, in fata amenintarii unor boli sau a unor daunatori. De asemenea, tot prin intermediul ingineriei genetice se vor putea obtine boabe de cafea cu un continut mai ridicat de cofeina sau cu arome mai intense.

Cercetatorii au decodificat genomul cafelei "Coffea canephora" sau Robusta. Aceasta planta de cafea este folosita in aproximativ 30% din industria cafelei si este preferata pentru producerea nessului. Cel mai raspandit tip de cafea este Arabica, caracterizata de un gust mai putin puternic dar mai fin. In prezent cercetatorii lucreaza si la decodificarea genomului acestui tip de cafea.

Conform rezultatelor obtinute, planta de cafea contine o vasta colectie de enzime implicate in sinteza principiului activ al cafelei, cofeina. Aceste enzime au evoluat independent de cele similare continute de planta de cacao sau ceai.

Prin comparatie cu alte plante examinate de cercetatori, cafeaua contine grupuri mai extinse de gene cu rol in sinteza de compusi alcaloizi si flavonoide care confera aroma si gustul amar al boabelor.

Cafeaua este cel mai valoros produs agricol din lume. In fiecare zi, la nivel mondial, sunt consumate 2,25 miliarde de cesti de cafea, conform estimarilor, iar productia de cafea de anul trecut a depasit 8,7 milioane de tone.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

genetic cofeina coffea canephora cercetatori alcaloizi flavonoide
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1060 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013943 (s)