News Flash:

Compania de Apa "Somes", campioana la atrasul de fonduri europene. Urmeaza inca o investitie de circa 250 de milioane de euro

30 Octombrie 2015
961 Vizualizari | 0 Comentarii
Compania de Apa Somes
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a vizitat in cursul zilei de miercuri, 28 octombrie 2015, o serie de obiective de investitii ale Companiei de Apa „Somes" S.A., societate la care forul administrativ judetean are calitatea de actionar majoritar.

In cadrul discutiilor purtate cu acest prilej, conducerea societatii a subliniat faptul ca aceasta  reprezinta unul dintre cei mai mari operatori de apa din Romania, al doilea dupa Bucuresti si care, printr-o infrastructura masurand 3.065 km de retele de apa si 1.468 km de retele de canal, raspandite pe o suprafata de cca. 10.000 de km patrati, deserveste opt municipii/orase si 188 de localitati rurale din judetele Cluj si Salaj insumand circa 780.000 de locuitori. In acest context, a fost prezentat presedintelui Consiliului Judetean stadiul principalelor proiecte europene si al investitiilor aflate in derulare, de maxim interes fiind modalitatea in care Compania de Apa „Somes" S.A. a reusit sa devina un veritabil campion al atragerii de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene. Astfel, incepand cu anul 1997, dar mai ales ulterior aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in anul 2007, Compania de Apa SOMES S.A. - C.A.S.S.A. a reusit sa atraga si sa deruleze nu mai putin de patru programe majore de investitii pentru modernizarea, reabilitarea si extinderea infrastructurii deservite, valoarea totala a acestora fiind de peste 300 de milioane de euro.

"Cred, cu toata convingerea, ca echipa manageriala a Companiei de Apa „Somes" a reusit sa gaseasca si sa implementeze reteta optima in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene. 300 de milioane de euro atrasi si folositi fara niciun fel de probleme majore consacra aceasta societate, in mod cert, drept un model de buna practica ce ar putea fi preluat de numeroase alte entitati publice sau private, motiv pentru care ii  felicit personal atat pe domnul director Dorin Ciataras cat si intreaga echipa pe care o conduce. Toate aceste cifre impresionante fac din operatorul regional de apa unul dintre cei mai mari investitori din judet si, in acelasi timp, unul dintre serviciile publice cele mai dinamice si mai preocupate de cresterea calitatii vietii, atat in mediul urban dar mai ales in satele judetului Cluj. Desigur insa, ceea ce ne propunem este ca  investitiile in cresterea calitatii vietii populatiei sa nu se opreasca aici, intentionand ca in viitor sa accesam si mai multe fonduri nerambursabile, astfel incat toti cetatenii, indiferent de zona in care locuiesc si muncesc, sa fie conectati la o retea de apa curenta", arata seful CJ Cluj, Mihai Seplecan.

In ceea ce priveste proiectul aflat in curs de implementare, respectiv Programul din Fondul de Coeziune, etapa 2007 - 2015, acest proiect major a carui valoare totala este de 196,9 milioane de euro se afla in momentul de fata in curs de finalizare - termen decembrie 2015. Obiectivul proiectului, dupa finalizarea lucrarilor, este acela de crestere a calitatii serviciilor, prin cresterea numarului de persoane cu acces la retea de apa conforma normelor UE si a populatiei conectate la o retea de canalizare. In acest moment, dintre contractele de lucrari mai este in curs doar cel de modernizare a statiei de epurare din Zalau.

Potrivit reprezentantilot CJ Cluj, CASSA intentioneaza sa contracteze cea de-a cincea finantare nerambursabila majora de la Uniunea Europeana, prin Programul Operational Infrastructura Mare - POIM, etapa a II-a a POS Mediu, cu o valoare propusa de nu mai putin de 250 de milioane de Euro, pentru continuarea seriei de investitii de modernizare si extindere a infrastructurii de alimentare cu apa si de canalizare in judetele Cluj si Salaj, astfel incat un procent de 100% din locuitorii ariei urbane sa beneficieze de apa si canalizare la standarde europene, respectiv retele de apa pentru toate localitatile rurale mai mari de 50 de locuitori. Principala lucrare fizica de anvergura o va constitui realizarea unei aductiuni de aproximativ 160 de km care va transporta apa de la Statia de Tratare Gilau in judetul Salaj. Ulterior, peste 430 de km de aductiuni vor fi construiti ca si ramificatii ale aductiunii Cluj-Salaj, astfel incat sa existe posibilitatea bransarii cat mai multor localitati rurale din cele doua judete.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

extindere_CASSA.JPG
mihai seplecan actionar majoritar fondurilor europene cassa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1357 (s) | 23 queries | Mysql time :0.039905 (s)