News Flash:

Conservatorul si-a legalizat enclava din curtea bisericii

11 Decembrie 2014
1508 Vizualizari | 2 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6975 RON (0.0000)
USD: 4.1192 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins la sfarsitul saptamanii trecute, in mod irevocabil, recursul reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice, stabilind ca atat cladirea cu Studioul de concerte, cat si anexa unei cladiri din vecinatate, cu cinci nivele, va ramane in proprietatea Academiei de Muzica Gheorghe Dima.

Citeste mai jos in detaliu solutia instantei

Respinge ca nefondat recursul declarat de parata EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA, DE CLUJ-GHERLA impotriva deciziei civile nr.242/A/2014 din 13 martie 2014, pronuntata de Curtea de Apel Cluj – Sectia I Civila. Irevocabila.


Procesul dureaza de peste un deceniu si chiar daca Biserica a obtinut in instanta imobilul in care functioneaza institutia de invatamant superior muzical clujean, litigiul a existat doar pe cladirea Studioului de concerte, ridicat in anii 60, in care se sustin evenimente culturale ale studentilor.

Academia de Muzica Gh Dima plateste chirie Bisericii, fiind tolerata in acest imobil si are in proiect ridicarea altui sediu, fie in noul centru cultural in care va functiona Filarmonica, fie in zona Spitalului de Urgenta de la Colina, care urma sa fie realocat Academiei, fie in zona Lomb, unde ar putea functiona partial cu centrul de cercetare.

Instanta de jduecata a Tribunalului a admis in noiembrie 2012 dreptul de proprietate al Academiei de Muzica asupra Studioului, dar nu si asupra cladirii anexa cu 5 nivele.

Solutia pe scurt: Admite in parte actiunea formulata si precizata de reclamanta ACADEMIA DE MUZICA „GHEORGHE DIMA” impotriva paratilor EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA, DE CLUJ-GHERLA si STATUL ROMAN prin CONSILIUL LOCAL CLUJ-NAPOCA. Admite in parte cererea reconventionala formulata de parata EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA, DE CLUJ-GHERLA si STATUL ROMAN impotriva reclamantei ACADEMIA DE MUZICA „GHEORGHE DIMA” si paratului STATUL ROMAN prin CONSILIUL LOCAL CLUJ-NAPOCA.

Constata dreptul de proprietate al reclamantei ACADEMIA DE MUZICA „GHEORGHE DIMA” asupra constructiilor cu destinatia sala de concerte (productii) si anexe, cu D+P+3E, edificate in 1967-1977 pe terenul cu inscris in CF 1457 Cluj cu nr.topo. 515, identificate prin raportul de expertiza tehnica judiciara efectuat de exp. Cristian Tudor, Boitor Mircea si Lazar Radu, care face parte integranta din hotarare.

Obliga parata EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA, DE CLUJ-GHERLA sa recunoasca dreptul de proprietate al reclamantei asupra constructiilor descrise mai sus, dreptul de superficie asupra terenului inscris in CF 1457 Cluj cu nr.topo. 515, pe toata durata existentei constructiilor, precum si dreptul de servitute de trecere asupra aceluiasi teren, conform raportului de expertiza tehnica judiciara efectuat de exp. Boaca Mihai, care face parte integranta din hotarare.

Constata dreptul de proprietate al paratei EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA, DE CLUJ-GHERLA asupra constructiei vechi, cu S+P+3E (partial 4E) edificata pe terenul cu inscris in CF 1457 Cluj cu nr.topo. 515, identificata prin raportul de expertiza tehnica judiciara efectuat de exp. Cristian Tudor, Boitor Mircea si Lazar Radu.

Respinge restul capetelor de cerere din actiunea principala si din cererea reconventionala. Respinge actiunea reclamantei ACADEMIA DE MUZICA „GHEORGHE DIMA” impotriva paratului PRIMARUL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA, fiind formulata impotriva unei persoane fara calitate procesuala pasiva.

Compenseaza partial cheltuielile de judecata facute de parti si obliga parata EPISCOPIA ROMANA UNITA CU ROMA, GRECO-CATOLICA, DE CLUJ-GHERLA sa achite reclamantei suma de 10.840 lei. Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare . Pronuntata in sedinta publica din 29 noiembrie 2012.

Curtea de Apel a inclus in martie 2014, in proprietatea Academiei de Muzica si cladirea anexa, decizie mentinuta recent si de magsitratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Solutia pe scurt: Admite in parte apelul declarat de reclamanta A.M.G.D. Cluj impotriva sentintei civile nr. 869 din 29 noiembrie 2012 a Tribunalului Cluj, pronuntata in dosar nr. 57/117/2004, pe care o schimba partial, in sensul ca respinge cererea paratei privind constatarea dreptului ei de proprietate asupra et. 3 si partial 4 din (3E partial 4E) din constructia edificiata pe parcela cu nr. top 515 din cf 1457 Cluj, identificiata prin rap.de exp. tehnica jud. intocmit de ing. exp.C.T.,M.B. si R.L. Mentine restul dispozitiilor. Compenseaza cheltuielile de judecata ale partilor din apel. Definitiva si executorie. Pronuntata in sedinta publica din 13 martie 2014
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

conservator1
respins bisericii greco-catolic nefondat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2144 (s) | 23 queries | Mysql time :0.055722 (s)