News Flash:

Dosarul de coruptie ANRE-ENEL: Vicepresedintele ANRE, un director ENEL si un asociat al firmei Electro-Alfa au fost trimisi in judecata

4 August 2014
877 Vizualizari | 1 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6822 RON (+0.0051)
USD: 4.0973 RON (+0.0171)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor Claudiu Sorin Dumbraveanu, vicepresedinte in cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), pentru luare de mita, Florin Gugu, director ENEL, pentru dare de mita si Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International SRL, pentru complicitate la luare de mita. Reamintim ca DNA i-a retinut in luna iunie pe cei trei, fiind acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Citeste si Exclusiv: Patronii firmei Fany isi refac viata. Instanta le-a aprobat schimbarea locului de

In cursul anului 2013, Claudiu Sorin Dumbraveanu a pretins si a obtinut de la inculpatul Florin Gugu, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC Electro-Alfa, al carei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, potrivit acuzatiilor procurorilor DNA. Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 02 si 03 octombrie 2013 a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, si anume:

-micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%;
-majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50%;
-informarea ENEL despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

In aceeasi perioada, in baza unei intelegeri anterioare, inculpatul Florin Gugu a promis si a dat inculpatului Claudiu Sorin Dumbraveanu, foloase necuvenite pentru SC SC Electro-Alfa International SRL, al carei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, constand in atribuirea celor doua contracte de executie lucrari, in schimbul indeplinirii de catre Claudiu Sorin Dumbraveanu a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, mentionate mai sus.
Inculpatul Gheorghe Ciubotaru, in cursul anului 2013, in intelegere cu inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu, l-a ajutat pe acesta sa primeasca foloase necuvenite, de la inculpatul Florin Gugu, prin acceptul de atribuire catre SC SC Electro-Alfa International SRL a celor doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199,10 lei, in schimbul indeplinirii de catre Claudiu Sorin Dumbraveanu a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu.

Detalii din rechizitoriul procurorilor
In prima jumatate a anului 2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, respectiv vicepresedinte si membru in Comitetul de reglementare, a pus in vedere inculpatului Florin Gugu, director ENEL, ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Citeste si UTI Grup, buna de plata pentru 5,1 milioane de lei catre o firma clujeana

Cu aceasta ocazie, Claudiu Sorin Dumbraveanu a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3% (reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC SC Electro-Alfa International SRL, apartinand unui apropiat al vicepresedintelui A.N.R.E., inculpatul Gheorghe Ciubotaru, in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea de catre ENEL cu aceasta societate a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente.

In acest context, inculpatul Florin Gugu a promis ca va tine cont de solicitarea inculpatului Claudiu Sorin Dumbraveanu, sens in care a avut intalniri cu reprezentantii SC SC Electro-Alfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea in viitorul apropiat a unor contracte, desi acestia practicau preturi peste cele ale pietei in domeniu.

Inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu a contribuit in mod esential la reducerea sanctiunii de la 6% la 1,3%, precum si a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar pana la finele anului 2013.

Ulterior, inculpatul a continuat sa acorde sprijin catre ENEL, in varii modalitati, in baza intelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte catre firma Electro-Alfa Intenational.

Astfel, spre exemplu, la 02.10.2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu l-a contactat pe inculpatul Florin Gugu, caruia i-a comunicat ca a intervenit pentru majorarea unui spor de eficienta in beneficiul ENEL de la 25% la 50% din consumul propriu tehnologic, pe nivelul de joasa tensiune.
De asemenea, la 03.10.2013, inculpatul Claudiu Sorin Dumbraveanu l-a informat pe acelasi inculpat, printr-un intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Florin Gugu cu privire la scopul controlului.

Ulterior acordarii acestor facilitati de catre A.N.R.E., pe site-ul SEAP a aparut un anunt de atribuire, din data de 13 decembrie 2013, pentru ¬Antrepriza lucrarilor in retelele de medie tensiune apartinand filialelor Banat si Dobrogea ale ENEL¬, printre firmele castigatoare regasindu-se si SC SC Electro-Alfa International SRL, ca urmare a organizarii de catre Enel a licitatiilor, cu nerespectarea principiilor prevazute de ordonanta de urgenta privind achizitiile publice, modificata prin Legea nr. 193/2013.

La 10 ianuarie 2014 intre ENEL Distributie Dobrogea si SC SC Electro-Alfa International SRL au fost incheiate doua contracte subsecvente pentru executia de lucrari.
Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din judetul Calarasi, fiind in valoare de 277.600,66 lei iar cel de-al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalatii electrice din municipiul Calarasi, fiind in valoare de 129.598,44 lei.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Citeste si Exclusiv: Faptele de coruptie a lui Uioreanu nu fac decat sa intareasca convingerea ca toata

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

anre florin gugu director enel mita gheorghe ciubotaru complicitate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1392 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052450 (s)