News Flash:

Leguma uitata a romanilor: francezii o cauta prin fermele noastre si o exporta pe bani grei in SUA! Uite cum ne putem imbogati si noi pe seama acestei legume, considerata delicatesa in afara

18 Ianuarie 2018
1676 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6559 RON (0.0000)
USD: 3.9517 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

O leguma aparent banala, uitata de romani, a starnit interesul francezilor si americanilor. Mai mult, preparata intr-un mod traditional, se pare ca in SUA si in Franta, leguma are un pret mare si este considerata o delicatesa. Este vorba despre usturoiul de toamna, cultura abandonata de legumicultorii romani dupa ce piata a fost invadata de usturoiul adus din China.

Americanii sunt interesati de usturoiul romanesc! Dar nu cultura clasica pe care o cunoastem cu totii ci acel soi care dezvolta bulbili la capatul plantei.

Cristian Lungu, cunoscut fermier din comuna Dascalu, judetul Ilfov, a primit de curand vizita unor agricultori de seama din Franta care si-au exprimat interesul pentru a exporta usturoi din tara noastra, atat in Franta cat si in America.

Fermierul pe care l-am primit in vizita are un fiu stabilit in America. Fiul lui l-a rugat sa se intereseze neaparat de o leguma care creste in Ungaria sau in Romania. Si de aceea a venit mai mult in vizita din Romania. Ce era acest produs? Usturoiul de toamna romanesc, cel care face inflorescente in al caror capat apar niste bulbili, adica samanta care va da capatana care dupa doi ani poate sa produca si ea la randul ei, inflorescenta. Deci se recolteaza inflorescenta intr-un anumit stadiu si in momentul in care se taie aceasta incepe sa toace semimarunt, se stopeste cu zeama de lime, se adauga putin ulei de floarea-soarelui, sare si se depoziteaza in borcane. Acest preparat costa 25 de dolari in America iar in Franta este mult mai scump pentru ca nu se gaseste si este o delicatesa, deoarece francezii il folosesc la aperitivele pe baza de branzeturi. Iar in America se pare ca este folosit ca si condiment natural pentru salate. La ei devine un aliment atat de pretios si scump iar noi il vedem chiar ca o leguma cumva banala”.

Potrivit fermierului ilfovean, discutiile s-au axat pe ideea de a produce preparatul finit in Romania si a fi exportat ca atare in Franta si America.

”Discutiile s-au concretizat prin exprimarea intentiei lor de a exporta acest usturoi din tara noastra. Eu stiu ca in America se intra foarte greu cu seminte iar ideea a venit tot din partea francezului. Mi-a propus sa facem cultura si produsul in Romania si il exportam in Franta si America, ca produs finit. Discutiile au ramas sa fie reluate dupa punerea pe hartie a tuturor detaliilor. Urmeaza sa mergem si noi in Franta pentru un schimb de experienta. L-am trimis si la Gheorghe Vlad la legumicultura tocmai pentru a discuta despre interesul pentru usturoi si la Buzau ca sa vada culturile”.

A venit vremea in care calitatea ia locul cantitatii.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cristian lungu fermier usturoi fermierul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013871 (s)