News Flash:

Muzeul de Arta Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase institutii de cultura din Transilvania

9 Decembrie 2015
1108 Vizualizari | 2 Comentarii
Muzeul de arta
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, a efectuat o vizita la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, entitate de cultura aflata sub autoritatea forului administrativ judetean si una dintre cele mai prestigioase institutii muzeale cu profil artistic din Romania.

In cadrul acestei intalniri, echipa manageriala i-a prezentat presedintelui Consiliului Judetean expozitia permanenta a Muzeului de Arta Cluj-Napoca, organizata in 21 de sali de la etajul cladirii si care etaleaza peste 200 de piese de pictura si 18 piese de sculptura selectate din patrimoniul muzeului, intr-o prezentare coerenta a cinci secole de arta plastica nationala din secolele XVI-XX, cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania si o evidentiere expresiva a multiculturalitatii proprii spatiului intracarpatic. Circuitul muzeal a debutat cu o colectie de icoane ortodoxe din Transilvania secolelor XVIII-XIX expuse alaturi de retablul bisericii catolice din localitatea Jimbor, judetul Brasov, realizat in stilul goticului tarziu al secolului al XVI-lea, cu influente renascentiste. Pe intreg parcursul expozitional a fost evidentiata evolutia artei din Transilvania, incepand cu picturi ilustrative pentru arta timpurie a portretului din secolele XVIII-XIX.

,,Ma bucur sa constat faptul ca devotamentul si implicarea intregii echipe a Muzeului de Arta in ceea ce priveste conservarea si aducerea in atentia publicului a valorilor artistice si culturale se concretizeaza atat prin numeroasele expozitii organizate in incinta unitatii muzeale, cat si prin diversele manifestari cultural-educative, ceea ce faciliteaza sporirea gradului de acces si de participare la actul de cultura. Totodata, prin asumarea si recunoasterea misiunii Muzeului de Arta, conducerea reuseste sa organizeze cu succes diverse programe, dedicate intelegerii si aprecierii culturii in general si artelor vizuale in special", a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan.

In calitatea sa de for tutelar, Consiliul Judetean Cluj se implica activ in sustinerea artei si culturii, motiv pentru care contribuie semnificativ la buna functionare a Muzeului de Arta Cluj-Napoca, doar in cursul anului 2015 alocand nu mai putin de 156.000 de lei pentru achizitionarea a doua termohigrografe, extinderea sistemului de supraveghere video, inlocuirea sistemului antiefractie, dar si montarea a doua servoscari, la intrarea secundara in muzeu, pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilitati. De asemenea, pentru anul 2016, institutia de cultura isi propune sa continue lucrarile care au ca scop imbunatatirea mediului de pastrare a operelor de arta, precum si masurile de securitate.

Muzeul de Arta Cluj-Napoca reuseste sa se mentina printre cele mai importante centre de promovare a valorilor culturale de importanta nationala si internationala, dovada a acestui fapt fiind cele 94 de evenimente organizate in anul 2015, dintre care 47 de expozitii si 47 de manifestari cultural-educative, sprijinind, totodata, prin intermediul colaborarilor si evenimentelor de profil, candidatura Clujului la titulatura ,,Capitala Europeana a Culturii in anul 2021". De asemenea, demersurile intreprinse de aceasta institutie, precum si implicarea activa a comunitatii in activitatile culturale au contribuit la mentinerea municipiului Cluj-Napoca printre primele locuri in topul oraselor creative ale Romaniei.

Cladirea Muzeului de Arta Cluj-Napoca, cunoscuta si ca Palatul Bánffy, este cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca si unul de referinta pentru arhitectura de secol XVIII din Romania, decoratia arhitecturala in piatra fiind completata cu o serie de sculpturi cu valoare artistica deosebita realizate de Anton Schuchbauer. Edificiul a fost ridicat in perioada 1774-1785, de catre arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca resedinta particulara a contelui Bánffy György, devenit mai tarziu guvernator al Transilvaniei. In anul 1956, Comuna Urbana Cluj a dat palatul in folosinta Muzeului de Arta, infiintat in anul 1951. Intre anii 1960-74 la palat avand loc vaste lucrari de restaurare, muzeul fiind muta in palatul partial restaurat in 1962, pentru ca mai apoi, in anul 1965, sa fie deschis publicului iubitor de arta.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

consiliului judetean mihai seplecan
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Carmen  | #18467
Cea mai extinsa oferta de lucru! Lucram deja cu foarte multi oameni! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: carmen_otilia@yahoo.com
Felicia  | #18475
Proiect nou, de talie mondiala!Nu este necesara niciun fel de experienta,decat cunostinte minime de computer! Oferim curs de instruire gratuit si complet,de la zero,pe computer! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si corectitudine. Daca va intereseaza,va oferim alte detalii, dupa ce trimiteti un e-mail cu subiect ”Info” la adresa de email: anto.felicia@yahoo.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1504 (s) | 23 queries | Mysql time :0.043445 (s)