News Flash:

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, intampinat cu proteste la Cluj GALERIE FOTO

10 Iulie 2015
871 Vizualizari | 0 Comentarii
In timp ce presedintele Autoritatii pentru Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, conferentia la Opera Plazza din Cluj-Napoca despre recredibilizarea pietei asigurarilor, a avut parte de un protest sponta din partea unor asigurati nemultumiti care i-au cerut demisia.

Ieri, protestatarii au afisat in fata la Opera Plazza, unde conferentia presedintele ASF, pancarte pe care scria "Stop abuzurilor din asigurari”. Nu este prima data cand Misu Negritoiu se confrunta cu proteste. Reamintim faptul ca, in aprilie, Asociatia Societatilor de Service Auto Independente a organizat o manifestatie pentru sustinerea legii de creare a Corpului de experti si evaluatori auto independenti in Romania, proiect respins de ASF pe motiv ca acest lucru ar insemna costuri suplimentare pentru beneficiarii politelor.

Protestatarii de la Cluj au venit cu un set de intrebari incomode pentru Misu Negritoiu. Acesta a fost intrebat daca in conditiile in care legea fondului de garantare prevede limitarea despagubirilor acordate asiguratilor, cum a putut aviza pozitiv ASF o lege care serveste intereselor financiare ale unor corporatii si scade protectia consumatorului de produse de asigurari? Avizul pozitiv dat de catre ASF se pare ca are legatura cu faptul ca, in aceasta toamna, Astra Asigurari isi va recunoaste oficial falimentul.Presedintele ASF a fost interpelat si in legatura cu activitatea de lobby desfasurata in deplasarea din China, daca cumva aceasta face parte din atributiile presedintelui ASF in a cauta un investitor pentru o societate de asigurari, societatea fiind presupusa a fi aceeasi Astra Asigurari. Care s-ar parea ca se leaga perfect cu faptul ca a intarziat cu peste 2 luni publicarea deciziei ASF de a injumatati portofoliul firmei Astra. Decizia a fost luata in sedinta forului de conducere al ASF din februarie, dar a fost publicata abia la sfarsitul lunii aprilie. In aceste 2 luni de intarziere deliberata, Astra Asigurari a mai incasat inca peste 7 milioane de euro, fara nici temei legal. Ale cui interese le apara Misu Negritoiu: ale asiguratilor, sau ale asiguratorilor?

Reamintim faptul ca pozitia lui Misu Negritoiu a fost contestata recent de catre deputatul PMP Adrian Gurzau, membru in Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, care a ridicat problema leadership-ului Autoritatii de Supraveghere Financiara. "Presedintele unei autoritati trebuie sa fie independent, nepartinitor, sa aplice legea si spiritul ei, sa dovedeasca abilitati manageriale, sa mentina credibilitatea. ASF trebuie sa fie un factor de stabilitate, nu de presiune pe piata, insa, in asigurari, avem conflicte intre societatile de asigurari si brokeri, intre service-uri si asiguratori, intre cetateni si ASF", a punctat Adrian Gurzau, adaugand: "In momentul de fata, piata se afla sub amenintarea unor interese oculte ale unor jucatori, in defavoarea cetatenilor. Conducerea ASF nu este in slujba cetatenilor, a interesului national, ci a interesului personal".

In cursul saptamanii viitoare, ASF va anunta rezultatele primei etape a programului de evaluare independenta, la care au participat 13 companii, cu o cota de piata totala de peste 80%. Ieri, potrivit Agerpres, Misu Negritoiu a declarat: "Este foarte importanta aceasta evaluare din doua-trei perspective. Prima, este un exercitiu foarte credibil pe care l-am derulat impreuna cu Comisia Europeana si cu EIOPA, la standarde europene. Aveam nevoie de acest exercitiu ca sa recredibilizam piata asigurarilor si a actelor de supraveghere, dupa foarte multe episoade de suisuri si coborasuri, de ezitari si de contestatii".

Un al doilea argument pentru importanta acestui raport se refera la calitatea datelor financiare. Presedintele ASF a subliniat ca in Romania exista o problema in privinta calitatii acestor date in piata asigurarilor, de la raportari pana la auditare, cu exceptia situatiilor unde, in principal auditorii internationali, au avut o evaluare mai profesionala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

9
misu negritoiu demisia opera plazza presedintele asf cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1088 (s) | 23 queries | Mysql time :0.047145 (s)