News Flash:

Semnele care iti arata ca viitorul va fi mai bun

27 Septembrie 2013
1226 Vizualizari | 0 Comentarii
Tot mai multi indicatori macro, de la exporturi la scaderea primei de risc, arata o evolutie pozitiva a Romaniei in ultima perioada. Iata-i pe cativa dintre cei mai importanti, intr-un top alcatuit de romaniatv.net.

- Creste activitatea economica. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, la finalul lunii august numarul firmelor active in Romania a trecut de 714.000, cel mai ridicat nivel din 2009 incoace si in crestere cu 2,7% fata de nivelul din 2012.

- Increderea, la maximumul ultimelor cinci trimestre. Indicele de incredere macroeconomica (CFA Romania Macroeconomic Confidence index), este la maximul ultimelor 16 luni. Indicatorul cuantifica asteptarile analistilor financiari privind evolutia anuala a economiei. In luna august, acest indicator a atins cel mai ridicat nivel, din mai 2012, pe seama imbunatatirii perceptiei asupra tarii.

- Estimarile de crestere economica s-au imbunatatit. Potrivit ultimelor prognoze ale Economist Intelligence Unit, economia romaneasca va inregistra in 2013 o crestere de 2,4%, stimulata de o recolta buna si cresterea exporturilor spre tarile care nu sunt membre UE, urmand ca ritmul de crestere sa se accelereze in perioada 2014-2017, la o rata medie anuala pana la 4%.

- Exporturile au ajuns la un nou record. In iulie, exporturile Romaniei s-au cifrat la 4,5 miliarde de euro, cu 18% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut si cu 11% mai mult decat in luna precedenta. In primele sapte luni ale anului, exporturile Romaniei au ajuns la 28,2 miliarde de euro, cu 7,7% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

- Creste numarul contractelor de munca. In primele sapte luni ale acestui an, angajatorii au incheiat cu 10% mai multe contracte de munca, comparativ cu perioada similara din 2012.

- Piata muncii isi revine. Angajatorii au incheiat cu 10% mai multe contracte de munca prin comparatie cu perioada similara din 2012. La acea data erau inregistrate 5,68 milioane de contracte de munca active, cu 27.000 peste numarul inregistrat cu un an in urma. Numarul de salariati pentru care companiile au platit impozite si contributii sociale a ajuns la 5,15 milioane de persoane.

- Riscul de default din ce in ce mai mic. Cotatia CDS-urilor Romaniei (credit default swap – prima de asigurare impotriva riscului de neplata) a scazut in ultimul an de la 6,8% la 4,2%. Asta arata ca riscul ca Romania sa nu-si poata onora platile a scazut considerabil, ceea ce conduce si la o scadere a costurilor de imprumut ale tarii noastre, cum se va vedea mai jos.

- Dobanzi record la noile imprumuturi. Romania intregistreaza, in ultimul timp, minime istorice ale randamentelor, atat pe piata interna cat si pe piata externa. Ultima emisiune de obligatiuni, in valoare de 1,5 miliarde de  euro pe pietele externe, cu maturitate la 7 ani, de la mijlocul lunii septembrie 2013, s-a facut la o dobanda de 4,76% pe an. Acesta este un cost foarte mic pentru categoria de risc in care este plasata tara noastra.

- Rezerva Guvernului, din ce in ce mai mare. Rezerva de valuta constituita de Ministerul de Finante in Trezorerie, la recomandarea FMI, asa-numitul „buffer“ fiscal a ajuns la 6 miliarde de euro. Suma asigura timp de sase luni necesarul curent de finantare al statului. Bufferul este necesar in cazul in care apar crize pe pietele financiare, iar Romania nu se poate imprumuta la costuri rezonabile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

indicatori macro exporturi evolutie pozitiva romaniei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 34 queries | Mysql time :0.028310 (s)