News Flash:

Sigur nu stiai asta! Cand a fost descoperit cascavalul

3 Februarie 2014
1728 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7480 RON (+0.0079)
USD: 4.1981 RON (+0.0131)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Branza se pare ca a aparut prima data in Orientul Mijlociu. Localnicii foloseau deja lapte de la animalele domestice, cum ar fi vaci, oi sau capre. In timp, si-au dat seama ca in cateva zile laptele capata un gust acrisor. Asa ca, incercand sa-l foloseasca o perioada mai indelungata, l-au lasat sa se acreasca si au facut din el branza.

Legenda spune ca branza a fost descoperita de un nomad arab care, trebuind sa strabata desertul, si-a umplut desaga cu lapte cat sa-i ajunga pe toata durata calatoriei. Dupa cateva ore de mers s-a oprit sa-si potoleasca setea, dar, spre surprinderea lui, laptele se separase intr-un lichid apos si o bucata solida, de culoare alba. Datorita faptului ca desaga, care era facuta din stomacul unui animal tanar, continea o enzima coagulanta, laptele se separase in cheaguri de branza si in zer. La acest proces a contribuit, bineinteles, si temperatura foarte ridicata la care a fost expus. Arabul, fara sa se gandeasca la detaliile tehnice, a gasit zerul bun la gust, iar branza comestibila, noteaza Agerpres.

Cascavalul este o specialitate de branza fina, tare, in forma de turte sau de roti, preparata din cas de lapte de oaie (mai rar de vaca) si are, prin urmare, acelasi istoric. A fost cunoscut cu aproximativ 4000 de ani inainte de nasterea lui Iisus Cristos si este mentionat in Vechiul Testament.

Pe vremea romanilor, productia de branza si cascaval a ajuns la un standard foarte ridicat. Se ajunsese deja la aplicarea unor tehnici diferite in vederea obtinerii de arome diferite. Casele romane mai mari aveau chiar bucatarii amenajate special pentru producerea branzeturilor. De asemenea, in orasele mari, existau centre speciale unde cascavalul putea fi afumat. Cascavalul era servit la mesele nobilimii, dar era trimis si pentru razboinicii aflati pe front.

Diversitatea foarte mare de branzeturi care exista astazi pe piata li se datoreaza calugarilor din Evul Mediu, care au descoperit si aplicat o gama foarte larga de retete. In perioada Renasterii, branzeturile nu s-au mai bucurat de aceeasi popularitate, fiind considerate nesanatoase, dar au revenit in centrul atentiei in jurul secolului al XIX-lea, odata cu industrializarea productiei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

branza orientul mijlociu branza nomad cascavalul vechiul testament
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1290 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019663 (s)