News Flash:

Tigaile minune iti pun sanatatea in pericol. Iata cum!

2 Mai 2013
802 Vizualizari | 0 Comentarii
Moda "tigailor-minune" a prins la romani, insa acestea nu par a avea proprietatile extraordinare trambitate de producatori, ci dimpotriva, sunt chiar nocive pentru consumatori.

Sunt prezentate ca miracole ale bucatariei. Ultimele descoperiri in materie de instrumente de gatit par a fi acum la indemana oricarui roman pentru doar cateva zeci de lei. Specialistii nu par insa la fel de convinsi de calitatile prezentate ca "incontestabile" ale "tigailor care gatesc singure".

Gazele arse intra in mancare

Gheorghe Mencinicopschi
, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, trage un semnal de alarma asupra unor aspecte care pot scapa publicului neavizat. "In primul rand, daca materialul folosit la acoperirea unei tigai nu este de calitate, acesta poate genera substante toxice care sa patrunda in mancare. Principiul «tigailor-minune», acelea cu orificiul din mijloc prin care intra caldura de la flacara aragazului, nu este tocmai fericit. Faptul ca gazele arse intra prin acel orificiu nu este sanatos. Este o problema cu acest gaz pentru ca este destul de etans in interiorul tigaii. Depinde si de puritatea gazelor, care nu sunt mereu suficient de curate. Este posibil ca gazul sa aiba urme de hidrocarburi policiclice aromatice, care sunt cancerigene" , a precizat profesorul.

Carnea se prajeste tot in grasime


Al doilea aspect sesizat de Gheorghe Mencinicopschi la "tigaile-minune" este ca grasimea ramane, de fapt, in tigaie si poate deveni toxica. "Orice grasime incalzita se degradeaza termic la peste 180 de grade si se transforma in substante foarte periculoase pentru sanatate, de la acroleine, dioxine pana la hidrocarburi policiclice aromatice, iar aceste substante au potential cancerigen, adica exact cum se intampla cand prajesti ceva. Practic, prepararea alimentelor in «tigaile-minune» este aproape la fel cu o prajeala, singura diferenta fiind aceea ca se mentine mai bine suculenta carnii", a adaugat profesorul Mencinicopschi.

Probleme sesizate si de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor

Aspecte similare referitor la acest tip de tigai a remarcat si Eugen Irimia, vicepresedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, expert in industrie alimentara: "Noi am primit cateva sesizari de la consumatori care ne-au reclamat calitatea precara a materialelor din care sunt facute aceste tigai, faptul ca nu este etans capacul etc. Pe de alta parte, chestiunea gazelor arse care intra prin orificiul din centrul tigaii este pertinenta si nu mi se pare in regula pentru sanatate. Totusi, ar trebui sa realizam un studiu prin care sa demonstram cu date certe efectele nocive pe care le au aceste tigai".

"Prepararea alimentelor in «tigaile-minune» este aproape la fel cu o prajeala." - Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cerce tari Alimentare

sursa: ziarulring

gheorghe mencinicopschi eugen irimia
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0951 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013061 (s)

loading...