News Flash:

UBB-ul isi freaca mainile a profit dupa sesiunea de restante. Facultatea de Drept, campioana la “produs”

17 Septembrie 2014
20134 Vizualizari | 1 Comentarii
Universitatea “Babes Bolyai”, considerata de unii drept cea mai mare corporatie a Clujului dupa cifra de afaceri, a mai incheiat un an universitar pe profit, dupa ce mii de studenti au sustinut in lunile august si septembrie sesiunea de restante.

Dintre cele mai profitabile facultati ale universitatii, de departe Facultatea de Drept aduce cele mai mari incasari raportate la numarul de restantieri si taxa de reexaminare.

An de an, sute de studenti sunt picati pe banda rulanta la discipline precum drept civi contracte speciale, succesiuni, procedura penala sau penal special. Cum la facultatea de drept nu exista o sesiune de restante imediat dupa sesiune de examene, aceasta se organizeaza la sfarsitul anului universitar, in perioada august-septembrie.


Cine sunt campionii restantelor

Potrivit unor surse din mediul universitar, la facultatea de drept din cadrul UBB Cluj cele mai grele examene de trecut sunt in fiecare an aproximativ aceleasi si respectiv la aceiasi profesori. In fiecare an studentii sunt picati pe capete la disciplinele drept civil contracte speciale si drept civil succesiuni, ambele la profesorul Dan Chirica, precum si drept procesual penal, disciplina al carei titular este reputatul avocat Gheorghita Mateut sau penal special (Sergiu Bogdan) si drept penal general (Florin Streteanu).

Cum in medie fiecare dintre disciplinele de mai sus are intre 6 si 9 credite, iar valoarea unui credit la Facultatea de Drept este de 70 de lei, un student care nu reuseste sa promoveze un examen de 8 credite, spre exemplu, trebuie sa scoata din buzunare 560 de lei pentru a fi reexaminat.  Un calcul simplu arata faptul ca in conditiile in care la unele discipline exista si sute de restantieri, unii dintre ei chiar la mai multe materii, Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj obtine anual, numai din taxele de reexaminare fara a pune in calcul taxa de scolarizare si restul taxelor din cursul anului, milioane de lei, bani “produsi”, in esenta, mereu de catre aceiasi profesori.Niciune in tara nu se mai gasesc asemenea salarii

Potrivit unui studiu publicat de revista money.ro, salariile din mediul universitar clujean sunt cu greu egalate de catre celelalte universitati din tara, fie ca vorbim despre Iasi, Timisoara sau chiar Bucuresti. In fruntea clasamentului se afla Elena Abrudan, sef de departament la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii a Universitatii Babes-Bolyai, care a incasat lunar peste 18.000 de euro in anul fiscal 2010, adica 900 de euro pentru fiecare zi lucratoare. Aceasta a incasat 911.914 lei din activitati didactice si de cercetare, precum si de management academic la UBB.

Nici in cadrul facultatii de drept profesorii nu o duc mai rau, acestia fiind remunerati anual cu salarii de zeci de mii de lei.

Potrivit informatiilor publice de pe site-ul oficial al UBB-ului, Sergiu Bogdan, titular al disciplinei Drept Penal partea speciala, castiga anual peste 68.000 de lei din activitatea didactica in cadrul facultatii. Aproximativ acelasi salariu il are si avocatul Radu Chirita, titular al disciplinei Drept Constitutional, care a castigat anul trecut 68.916 lei de la facultate. Pe de alta parte Florin Streteanu, titularul disciplinelor Drept Penal, partea generala 1 si 2, castiga anual “doar” 66587 lei in calitate de profesor, insa isi compelteaza sursele de venit cu incasarile de la Institutul National al Magistraturii, de unde castiga peste 100.000 de lei anual si prin cele ale sotie Rosioru Felicia, care si ea castiga de la Facultatea de drept UBB Cluj peste 20.000 de lei annual.

Pe site-ul oficial al UBB nu apare insa venitul realizat de catre Dan Chirica, titularul diciplinelor Contracte speciale si Succesiuni, probabil cel mai profitabil profesor din istoria universitatii, la capitolul incasari aduse in contul UBB.

Tot Dan Chirica este cel care a fost reclamat in urma cu cativa ani la comisia de disciplina a UBB, fiind acuzat de comportament si limbaj neadecvat mediului academic, insa a “scapat” doar cu o “mustrare”,  fiind probabil un contribuitor prea mare la bugetul UBB pentru a primi o alta sanctiune.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

aurel_ionascu
afaceri an universitar profit restantieri studenti ubb cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Simo  | #48005
Si cati studenti la DREPT, picati pe NEDREPT sunt, tocmai pentru ca UBB-ul sa faca profit si profesorii sa aiba salarii fabuloase! Insa, sunt curioasa daca printre cei picati en-gros exista si fii/fiice de avocati, procurori sau judecatori!
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1584 (s) | 32 queries | Mysql time :0.068718 (s)