News Flash:

Uniunea Europeana ar putea falimenta fabrica de mici din Someseni

3 Mai 2013
1851 Vizualizari | 0 Comentarii
Unul dintre cele mai agreate produse din carne din Romania, mititelul, ar putea disparea de pe piata sau cel putin nu va mai fi la fel. De la 1 iunie, conform unor norme europene, mititetii nu vor mai contine in compozitie bicarbonat de sodiu, conservant, antioxidant si aditivi alimentari. Acest lucru nu va fi unul benefic, iar producatorii se simt amenintati.

Anul acesta ar putea fi ultimul 1 Mai Muncitoresc in care romanii vor manca mititei dupa reteta traditionala. Comisia Europeana cere ca de la 1 iunie din compozitia mititeilor sa fie scoase cateva dintre ingredientele esentiale, iar acest lucru va duce, in opinia producatorilor, la un dezastru.

"Noi suntem prea mici pentru un vant atat de mare sau pentru o furtuna. Noi ne vom conforma si asta e. Clar, pe noi ne termina in cazul asta. Noi suntem doar producatori de mititeti, nu suntem mari producatori, dar clar atunci pe noi ne va termina. Eu atunci o sa dau muncitori afara, o sa lucrez cu familia, pentru ca iarna mititetii nu trec, trec doar vara. Va fi exact ce trebuie, sa vindem si noi si atunci o sa lucram doar cu familia si o sa dam oamenii afara", a declarat Dragan Iuliana reprezentant al companiei producatoare de mititei de Someseni.

Pe de alta parte, un alt producator important de produse din carne de la Apahida este de parere ca normele cerute de Comisia Europeana nu vor fi aplicate, pentru ca atunci mititelul nu va mai fi acelasi.

"Pe noi nu ne va afecta. Acum, bicarbonatul toata lumea il foloseste automat in reteta de mici. In ce privesc aditivii si antioxidantii, pe noi nu ne va afecta pentru ca noi folosim si acum ingrediente naturale. Nu ai cum sa nu folosesti aceste ingrediente, nu poti sa pui carnea goala. Eu nu cred ca se vor scoate aceste ingrediente pentru ca e ca si cum ai face acasa chiftele fara usturoi si piper. Romanii sunt consumatori de mititei, pentru ca e un produs traditional  si nu stiu daca autoritatile noastre vor fi de acord. E ca si cum ai scoate de la germani carnatii bavarezi sau la italieni pastele sau pizza. Nu stiu daca se va ajunge la chestia asta, eu ma cam indoiesc", a declarat inginer Asteleanu Mariana.

De altfel, Asociatia Romana a Carnii a tranmis Comisiei Europene o cerere prin care doresc ca mititelul sa fie introdus in lista produselor traditionale cu reteta cunoscuta pentru ca producarii sa vanda in continuare mititetii de astazi.

Conform Ziarului Financiar, in 2012 romanii au cumparat 22.000 de tone de mici, iar anual acest produs inregistreaza vanzari de 50 de milioane de euro.

Din ce erau preparati mititeii la “Caru’ cu Bere” in anul 1920

 “Se ia carnita de vaca de la gat, fara a se indeparta grasimea si se da de doua ori prin masina, pentru a se marunti cat mai bine si cat mai uniform. Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 pana la 150 de grame pe fiecare kilogram cantarit de carne. Nu se va lua in nici un caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decat sa strice gustul si sa ia din minunata savoare a mititeilor”. Iar ca mirodenii: piper proaspat pisat marunt, cimbru, enibahar, coriandru, chimion, anason stelat, bicarbonat de sodiu, zeama de lamaie, untdelemn si-o “capatana buna de usturoi aromat si nu din cel iute"

mititei reteta traditionala comisia europeana dragan iuliana apahida
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0969 (s) | 25 queries | Mysql time :0.011836 (s)