News Flash:

Vei fi uimit! Secretul nestiut despre banalii ardei capia

4 Septembrie 2014
1226 Vizualizari | 0 Comentarii
 Curele cu ardei grasi, gogosari si ardei iuti sint remedii pentru boli de inima, reumatism, raceala, diabet si kilograme in plus

Pot fi rosii, verzi sau galbeni, dulci sau picanti, toate soiurile sint gustoase. Ardeiul gras si fratii lui, ardeiul capia, ardeiul iute si dolofanul gogosar, reprezinta unele dintre cele mai sanatoase legume de care dispunem in luna septembrie. Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveala o compozitie naturala de exceptie, de la vitamine, la antioxidanti si minerale, nutrienti extrem de benefici in buna functionare organismului.

Cea mai buna forma sub care ii putem consuma este cea cruda, in salate sau sub forma de suc proaspat. Dar virtutile lor curative continua si dupa ce ii muram sau ii coacem pe plita. Iata de ce nu trebuie sa ratam cura cu ardei in luna septembrie, perioada in care aceasta leguma e mai viguroasa si mai gustoasa ca oricind.

Citeste si: Studiu: Consumul unui mar pe zi poate reduce riscul atacurilor de cord cu 40%

Sursa numarul unu de vitamina C

Principala substanta activa din ardei se numeste capsaicina si da culoarea legumei, cea mai multa fiind in cei rosii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajuta la prevenirea infarctului miocardic si a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati uriase, insa ardeiul gras verde are de doua ori mai multa vitamina C decit citricele, iar ardeiul rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decit o portocala.

In 100 de grame de ardei sint 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata. In compozitia ardeiului se mai adauga 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este si ea prezenta, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracareaza efectele radicalilor liberi si reduce daunele pe care acestia le produc arterelor, nervilor si tesuturilor.

Citeste si: Mananca sanatos! Cea mai buna alternativa la cartofii prajiti in ulei

Ardeii grasi contin licopen, un caretonoid ce previne cancerul de prostata, de col uterin, de colon, pancreatic si chiar pulmonar. Ardeiul rosu este mai sanatos decit cel verde, cu o cantitate de vitamine A si C de doua ori mai mare. Conform unui studiu, chinezii, care consuma mari cantitati de ardei, si mai ales ardei iuti, au cu 27% mai putine sanse de a face cancer pulmonar, si asta in conditiile in care sint printre cei mai mari fumatori din lume.

Topeste grasimile

Ardeiul previne cancerul de colon prin continutul ridicat de fibre care sporesc viteza de eliminare a toxinelor. Mai contine si flavonoide, substante fitochimice care reduc inflamatiile. Ardeii grasi au doar 25 de calorii la 100 de grame de leguma si 1,9 grame de fibre, 80% din compozitie fiind apa. Mineralele cele mai frecvente sint potasiul, calciul, molibdenul si manganul. Ardeii ajuta in lupta impotriva kilogramelor. Acest lucru se se explica prin prezenta unor alcaloizi, descoperiti in 2004 de catre doctorul Donwelt, care se gasesc mai rar in organismele vii si care activeaza enzimele lipolitice care topesc grasimile din organism. Astfel, consumind ardei gras la fiecare masa, pe linga hrana sanatoasa, se pierd si citeva kilograme.

Organismul nu va avea de suferit, ardeiul ii va asigura nutrientii necesari: saruri, vitamine si alcaloizi. Dieta pe baza de ardei recomanda salate bogate in aceste legume si suc proaspat, cite un pahar de 100 ml, de doua ori pe zi. E bine ca sucul sa fie o combinatie de ardei gras, morcov, spanac si mar. Acest preparat este un regenerator sangvin si un puternic remineralizant. Sucul proaspat de ardei este de mare ajutor persoanelor care sufera de crampe sau colici intestinale. Un pahar din aceasta bautura face cit sase ore de somn. Cei mai eficienti pentru slabit sint totusi ardeii iuti. Caldura generata in organism de aredeiul iute duce la transpiratii, la oxidarea mai rapida a straturilor de grasimi si, implicit, la slabit.

Suc, pasta, zacusca

Gogosarul este si el o leguma din familia ardeiului, cu proprietati medicinale aparte. Aplicata sub forma de frectii sau ca unguent pe partile dureroase, tinctura de gogosar este neintrecuta in calmarea si vindecarea suferintelor cauzate de artrita, guta sau lombalgii. Uleiul de masline in care s-au macerat gogosari timp de 10 zile este bun ca unguent impotriva durerilor de git sau a raguselii. Acelasi ulei calmeaza durerile produse de entorse. Rolul terapeutic al gogosarilor intervine si in cazuri de diaree, tuse magareasca, reumatism.

Citeste si: Ce se intampla daca mananci grepfruit timp de o saptamana


Murati, gogosarii sint un deliciu al sezonului rece. Ajuta la arderea grasimilor si la tranzit, trateaza excelent mahmureala. Daca la murat adaugam scortisoara, gogosarii vor fi eficienti in litiaza si insuficienta renala. Sucul de gogosari combate balonarea, iar aplicat pe par, diminueaza seboreea. Ardeii capia atit de deliciosi cruzi sau copti, sint la fel de buni si conservati in otet. Acest sortiment de ardei este cel mai bogat in betacaroten. Gogosarii si ardeii capia sint deliciosi preparati sub forma de pasta, ca sa nu mai spunem ca sint ingredientele de baza in zacusca.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cruda capsaicina vitamina c portocala vitamina k vitamina a reumatism
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1015 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012684 (s)