News Flash:

Amenintata sa ramana fara bani publici pentru Catedrala Neamului, Biserica sare cu explicatii si acuzatii

25 Noiembrie 2015
874 Vizualizari | 0 Comentarii
Patriarhul Daniel
Vazandu-se amenintata sa ramana fara bani de la buget pentru Catedrala Mantuirii Neamului, Biserica Ortodoxa Romana explica de ce este necesara aceasta constructie, aducand chiar si argumente istorice, legate de Razboiul de Independenta.

Intr-un comunicat remis miercuri dimineata, Patriarhia isi detaliaza punctul de vedere in legatura cu necesitatea continuarii finantarii publice a construirii Catedralei Mantuirii Neamului.

"Construirea Catedralei Mantuirii Neamului este un vechi proiect de peste 130 ani. Dupa Razboiul de Independenta din anul 1877, cand bulgarii au hotarat construirea Catedralei Alexandru Nevski din Sofia, ca expresie de recunostinta fata de soldatii cazuti pentru independenta Bulgariei de sub Imperiul Otoman, regele Carol I (1866-1914) a promulgat Legea nr. 1750/1884 in care se preciza necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe in Bucuresti.

Prin aceeasi lege, statul roman aloca un buget de 5 milioane de lei pentru construirea acesteia, suma care reprezenta aproximativ 5% din bugetul tarii, insa, din nefericire, inceperea lucrarilor a fost amanata.

Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea (1925-1939), a reluat ideea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, mai ales dupa Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ca fiind un deziderat national", arata documentul citat, facand referire la date istorice.

Revenind in prezent, Patriarhia arata ca proiectul a devenit o realitate, constructia este avansata si poate fi finalizata pana in 2018.

"Afirmatia domnului deputat Remus Cernea ca obiectivul Catedrala Mantuirii Neamului nu ar trebui sa se mai afle in programul Romania 100, menit sa marcheze, in anul 2018, o suta de ani de la constituirea Statului unitar Roman, arata lipsa de respect si de adeziune a domnului Remus Cernea fata de istoria si credinta poporului roman", acuza reprezentantii BOR in comunicatul de presa.

Pozitia Bisericii are loc in contextul in care in Senat exista o initiativa legislativa a lui Remus Cernea care modifica ordonanta de guvern din 2005 privind realizarea Catedralei Mantuirii Neamului, asa incat construirea sa nu mai poata fi finantata din bani publici.

Legea propusa de Cernea stipuleaza:

"Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 261/2005 si Legea nr.376/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice."

E nevoie de Catedrala pentru ca in Dealul Mitropoliei n-are loc Sfantul Sinod

In comunicatul Bisericii se mai arata ca este o necesitate practica aceasta Catedrala a Mantuirii Neamului, "in ceea ce priveste spatiul din Sfantul Altar, cat si spatiul destinat credinciosilor".

Asta pentru ca actuala catedrala patriarhala de pe Dealul Mitropoliei, construita in urma cu peste 350 de ani ca biserica de manastire, are doar provizoriu statutul de catedrala, stabilit din 1925, si "nu mai corespunde astazi cerintelor liturgice, pastorale si de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Romane".

Patriarhia continua cu explicatiile aratand ca pana in 1990 Sfantul Sinod era format doar din 12 membri, in prezent numarul ierarhilor este de 53, asa ca nu e loc de toti.

"In acelasi timp, capacitatea actualei Catedrale patriarhale din Dealul Mitropoliei este de aproximativ 500 de persoane, situatie in care numerosi credinciosi sunt nevoiti sa participe la Sfanta Liturghie aflandu-se in exteriorul acesteia, de multe ori in conditii de vreme nefavorabila", mai sustin reprezentantii BOR.

Daca s-au dat bani de teatru si stadion, sa se dea si pentru catedrala

Un alt argument adus de Biserica pentru a primi bani de la stat pentre Catedrala Mantuirii Neamului este ca "toate catedralele si bisericile mari construite dupa anul 1990 in alte orase ale Romaniei au primit sprijin financiar de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit Constitutiei Romaniei (art. 29-30), Legii Cultelor nr. 489/2006, O.G. 82/2001 si H.G. nr. 1470/2002".

In acest context, BOR considera ca aprobarea initiativei legislative depuse de Remus Cernea "ar constitui o discriminare intre Catedrala Mantuirii Neamului si orice alt lacas de cult, al oricarui cult religios recunoscut din Romania, sprijinit financiar de catre stat".

Mai mult, Patriarhia mentioneaza ca "in alte state din lume marile catedrale s-au construit si cu sprijinul financiar al statului sau prin acordarea de facilitati fiscale pentru societatile comerciale care au contribuit la edificarea acestora".

In plus, reprezentantii BOR sustin ca viitoarea Catedrala a Mantuirii Neamului va fi un obiectiv arhitectural si turistic important pentru Bucuresti si amintesc ca "sume importante de bani au fost alocate de la bugetele de stat centrale si locale pentru Biblioteca Nationala, Teatrul National si Arena Nationala, obiective reprezentative din Bucuresti, desi nu toti cetatenii merg la biblioteca, teatru sau stadion".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1096 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027813 (s)