News Flash:

Curtea de Apel a amanat pronuntarea in dosarul exploziilor de la Sigetul Marmatiei - FOTO

2 Aprilie 2014
1207 Vizualizari | 0 Comentarii
Curtea de Apel Cluj a decis amanarea pronuntarii in dosarul exploziilor de la Sigetul marmatiei pe pentru data de 9 aprilei 2014, pronuntare care ar fi trebuit sa aiba loc ieri, 31 martie. Instanta clujeana judeca in apel dosarul in urma carora o persoana a murit si alte 14 au fost grav ranite. In cadrul acestuia, societatea Berg Sistem Gaz si alte 11 persoane au fost trimise in judecata pentru cele doua explozii care au avut loc in noaptea de 18/19 februarie 2012, la interval de cateva ore, ca urmare a unor scurgeri masive de gaz si a infiltrarii lor in imobil.

S.C. Berg Sistem Gaz S.A. este acuzata de proiectarea defectuoasa si nereguli in construirea retelei de distributie a gazului natural in orasul Sighetu-Marmatiei, in perioada 2005-2011, pe mai multe tronsoane, precum si a unor bransamente, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, acestea putand sa produca mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamarea grava a integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a unor constructii, distrugerea ori degradarea unor instalatii importante. Procurorii au cerut suspendarea activitatii firmei pentru 60 de zile.

Citeste si: Kiss Daniela, prea bolnava sa mearga la instanta

De asemenea, firma mai este acuzata de proiectarea, verificarea, realizarea unei constructii, (constand in instalarea retelei de distributie a gazului natural in orasul Sighetu-Marmatiei, pe strazile Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai, precum si a unui bransament al carui beneficiar era Muzeul Memorial Sighetu-Marmatiei), fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, acestea avand drept urmare moartea unei victime, vatamare corporala din culpa a altor 14 persoane si distrugerea unui imobil.

Din cercetarile efectuate in cauza, a rezultat faptul ca, incepand cu primavara anului 2006, desi nu avea personal autorizat calificat si nici licenta eliberata in acest sens de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei, S.C. BERG SISTEM GAZ S.A a inceput sa instaleze reteaua de distributie a gazului pe mai multe tronsoane din municipiul Sighetu – Marmatiei.

Cu exceptia inculpatului Valer Faur care avea pregatirea necesara in domeniu, restul persoanelor erau angajate ca si muncitori necalificati, nu aveau nicio pregatire si nicio experienta in domeniul instalatiilor, dar semnau aceste procese-verbale in diverse calitati. Toata aceasta activitate se derula sub indrumarea inculpatului Gheorghe Rasvan Enache, administratorul firmei, care conducea toate operatiunile acestei societati, fiind implicat direct in activitatea de instalare a retelei de distributie a gazelor. Pentru majoritatea tronsoanelor efectuate in aceasta perioada, au fost efectuate lucrarile in teren fara sa fie incheiate procesele-verbale de receptie si restul documentelor aratate, acestea fiind incheiate doar in cursul lunii ianuarie 2007.

Citeste si: La Cluj ca la tara. Pana sa ajunga capitala culturala europeana, Clujul este raiul...

In perioada 2007-2011 lucrarile de instalatii a retelei de distributie a gazului au continuat in acelasi mod, in sensul ca se proceda la instalarea retelei propriu-zise si dupa o perioada de timp care putea sa varieze intre cateva luni si mai mult de un an erau intocmite in fals documentele referitoare la receptia lucrarii la care am facut referire mai sus. Aceste documente, pe langa faptul ca faceau trimitere la o stare de fapt nereala referitoare la verificarea constructiei propriu-zise, erau completate contrar legii si datorita faptului ca personalul care semna aceste documente nu avea pregatirea necesara pentru a semna in aceasta calitate.

In urma cercetarilor s-a mai stabilit ca in cursul lunii ianuarie si la inceputul lunii februarie 2012, victimele care detin un apartament in imobilul afectat, au insistat sa le fie montat detectorul de gaz pus la dispozitie de firma BERG in momentul darii in folosinta a instalatiei, respectiv decembrie 2011. La data de 13.02.2012, la acest imobil s-a deplasat un angajat al SC BERG SISTEM GAZ SA, care a montat un detector de gaze de interior, dar nu l-a putut pune in functiune in conditiile in care acesta prezenta semnale care presupuneau faptul ca exista gaz natural in acea incapere. Acesta a fost motivul pentru care angajatul firmei s-a deplasat la sediu revenind cu un alt detector de acelasi tip, dar in conditiile in care si acest detector a prezentat aceleasi semnale angajatul SC BERG SISTEM GAZ SA a recomandat proprietarului sa scoata din priza detectorul montat, intrucat, in caz contrar, acesta ar fi inchis automat alimentarea cu gaz.


Citeste si: Patronul Fany, Stefan Cadar, ramane in arest preventiv
A doua zi, acelasi angajat a revenit la imobil cu un al treilea detector de acelasi tip, si, fara sa-l mai monteze pe perete, impreuna cu proprietarul, au facut verificari in toate incaperile apartamentului, la diferite inaltimi. Peste tot detectorul de gaz prezenta semnal, dar angajatul SC BERG SISTEM GAZ SA, apreciind ca este vorba de semnal datorat vopselei lavabile folosita in urma cu o luna la renovarea apartamentului, a recomandat din nou proprietarului ca aparatul de detectare sa fie scos din priza.

In noaptea de 19.02.2012, in jurul orei 01:00, a avut loc prima explozie, urmata de o a doua explozie soldata cu moartea unei persoane, ranirea grava a alteia si vatamarea corporala a mai multor persoane, precum si distrugerea imobilului in care s-au produs exploziile.

Sursa foto: emaramures.ro
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

explozie-sighet-cititorii-in_actiune-08
proiectarea defectuoasa valer faur exploziile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1043 (s) | 22 queries | Mysql time :0.028505 (s)