News Flash:

Defrisarile ilegale din Cluj, iarasi in atentia autoritatilor

18 Iunie 2013
1884 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa ce au avut loc mai multe controale ale autoritatilor si ale Directiei Silvice la Somesul Rece, Maguri Racatau si Belis, unde au fost descoperite abateri grave in problema defrisarilor ilegale ale padurilor din judetul Cluj, un corp de control al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic ancheteaza acum defrisarea mai multor suprafete cu molid din Dealu Negru, sat care apartine de comuna Calatele.

Corpul de control al ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, pare sa fi descoperit mai multe abateri in Dealu Negru, punct important de exploatare forestiera.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura a spus ca la Cluj a fost demarat un control in localitatea Dealu Negru, unde a fost defrisata o suprafata considerabila pentru a fi transformata in pasune, pentru a se primi subventiile pe suprafata. „Vom verifica acest aspect, cu atat mai mult cu cat la Cluj avem o echipa de control. Exista o concurenta intre terenurile impadurite si terenurile aflate ca pasuni. Terenurile care sunt pasuni sunt incadrate la APIA ca terenuri care obtin subventie, iar pe partea de impadurire a terenurilor nu se acorda subventie. Deci, trebuie sa luam in calcul, pentru perioada urmatoare, ca pentru proprietatile pe care cetatenii le pun la dispozitie pentru impaduriri sa acordam subventii. Sunt situatii in care, de exemplu, un proprietar doreste sa cultive porumb pe o suprafata si primeste subventii, iar daca doreste sa o impadureasca nu mai primeste subventii. Aici trebuie sa gasim o solutie, poate chiar sa primeasca subventii suplimentare, daca este de acord cu impadurirea”, a declarat Lucia Varga.

Inspectorul sef de la ITRSV Cluj spune ca ieri a avut loc un control si ca urmeaza cat de repede sa se stabileasca pagubele create in urma defrisarii terenului. „Din cate stiu este vorba despre o suprafata aflata in administrarea Ocolului Silvic din Huedin pe care s-au facut cateva taieri. Urmeaza sa se stabileasca exact, pana atunci exista tot felul de discutii insa, ca ar fi vorba de o perdea de protectie a drumului nationl facuta de Consiliul Judetean, apoi suprafata a fost pusa in posesie. Acum noi trebuie sa stabilim cine este proprietarul, care e paguba si sa sesizam organele statului. Arborii taiati sunt din specia molid”, a declarat inspectorul sef Istrate Stetco din cadrul Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Cluj.

Primarul comunei Calatele, prezent la fata locului in aceste momente, spune ca oamenii nu isi doresc decat sa „intre in legalitate” in ceea ce priveste terenul pe care isi cresc animalele. „E o proprietate privata a composesoratului Finciu unde oamenii din Dealu Negru si-au tinut acolo animalele si vor sa intre acum in legalitate pentru a beneficia de pasune”, a precizat  primarul Vasile Tripon, primarul comunei Calatele, citat de citynews.ro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

defrisarilor ilegale dealu negru lucia varga itrsv cluj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1418 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018655 (s)