News Flash:

Klaus Iohannis, noi măsuri în lupta împotriva coronavirusului

28 Octombrie 2020
1132 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis

Bilanțul anunțat zilnic de Grupul de Comunicare Strategică arată o creștere a cazurilor noi de coronavirus, astfel că situația este una delicată în spitale și în secțiile ATI. Ce anunț a făcut Klaus Iohannis?

Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vicepreședintele Societății Române de ATI, Dorel Săndesc, și șeful Secției ATI I, de la spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Dan Corneci, discuție în care a fost analizată situația României în contextul pandemiei de coronavirus. Ce precizări a făcut președintele după discuția cu specialiștii din sănătate?

Autoritățile iau noi măsuri pentru a gestiona pandemia de coronavirus

După ședința de lucru care a avut loc marți la Cotroceni, Klaus Iohannis a anunțat că, în prezent, în România există 3,065 de paturi la ATI. În plus, ținând cont de faptul că epidemia de coronavirus se agravează, iar numărul de îmbolnăviri  este în creștere de la o zi la alta, președintele a anunțat că autoritățile au accesat fonduri europene cu ajutorul cărora va fi achiziționată aparatura necesară în lupta împotriva coronavirusului.

Astfel, Klaus Iohannis a anunțat că în perioada următoare vor fi deschise noi secții de terapie intensivă la nivelul întregii țări, iar în București, în 10 zile, la Terapie Intensivă vor fi 123 de paturi noi.

Citeste si: Un celebru epidemiolog român, anunț îngrijorător legat de Covid-19: "Putem ajunge la 8.000 de cazuri pe zi"

"Situația epidemiologică atât la nivel european, cât și la nivel național se agravează, din păcate, constant și numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul.

Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și sunt necesare eforturi susținute pentru a ține sub control epidemia. Lupta cu virusul se desfășoară pe două fronturi - pe de o parte, în zona de prevenție, prin care încercăm limitarea transmiterii infecției, și pe de altă parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID-19 au nevoie de îngrijire și de tratament de specialitate.

Guvernul a elaborat o strategie de creștere a capacității de terapie intensivă la nivel național chiar de la începutul pandemiei.

În tot acest timp, Ministerul Sănătății a desfășurat mai multe proiecte de achiziție de ventilatoare, monitoare, paturi și alte echipamente necesare secțiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secțiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă - pentru toți pacienții, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare și o serie întreagă de echipamente achiziționate cu diverse surse de finanțare.

La acestea se adaugă cinci unități de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare și un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare - de 169 de paturi.

În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale, vă dau doar un exemplu, ca să înțelegeți cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creșterea capacității de ventilatoare la nivel național a fost de 73%, și până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acum, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare!

Planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare și urmărește deschiderea unor noi capacități de terapie intensivă distribuite la nivel național, precum cele de la Oradea, Constanța, Craiova, în locații nou construite cu destinații de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secții de terapie intensivă.

Și aici am solicitat foarte concret date despre București. Și aici vom avea, în șapte spitale, o extensie a capacității de Terapie Intensivă și pot să vă spun în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar față de ce există acum, 123 de paturi de Terapie Intensivă.

Așadar, autoritățile au acționat și au planuri clare, bine puse la punct, astfel încât să poată fi asigurate condițiile necesare în secțiile de Terapie Intensivă pentru îngrijirea pacienților în stare gravă.

Astfel, accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) va duce încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei sanitare. Numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, creșterea din aprilie 2020 până în aprilie 2021 va reprezenta o creștere de 146%, conform datelor pe care mi le-au prezentat specialiștii. Este uimitor!

În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziționa, prin proceduri specifice – iarăși din fonduri europene - întreaga gamă de aparatură și echipamente necesare dotării unităților sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe și aparate RT-PCR.

Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creștere semnificativă la fiecare dintre acești indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialiști.

De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă - 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanță, au fost deja avizate pentru finanțare prin acest program și se va realiza în perioada următoare.

Pentru a stopa însă răspândirea virusului, este nevoie și de implicarea noastră, a tuturor cetățenilor. Oricâte măsuri ar lua autoritățile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toții parte a acestui efort național de a salva cât mai multe vieți.", a spus președintele Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro .

Președintele Klaus Iohannis a ținut să adauge că deși autoritățile fac eforturi mari pentru a gestiona această criză medicală, pentru a obține cele mai bune rezultate este nevoie ca oamenii să respecte regulile impuse și măsurile de protecție.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0867 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030470 (s)